FİYATLAR DÜŞÜYOR, SATIŞLAR ARTIYOR

Eylül ayında ikinci el oto pazarında fiyatlar gerilerken, satışlarda ciddi bir artış gözlendi.

 

Eylül Ayında Satışlarda Artış

Türkiye ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında Eylül ayında satışlar, Ağustos ayına kıyasla yüzde 12'lik bir artışla 141 bin 508'e ulaştı. Bu dönemde araç fiyatlarında yüzde 2,59'luk bir düşüş yaşandı. Aynı ayda, 378 bin 274 kurumsal ilan yayınlandı ve bu ilanların yüzde 37'si (141 bin 508 adet) satıldı. Satışlar geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 4 artış gösterdi.

Marka ve Model Analizi

İkinci el çevrim içi pazarında en çok ilgi gören 32 markanın 253 modeline dair ilanlar incelendi. 135 bin 803 adetlik bu ilan grubunda Eylül ayında fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 2,59 geriledi.

Motor Tipine Göre Dağılım

Geçen ayın en popüler otomobili 85 bin 17 adetlik satışla dizel otomobiller oldu. Bu otomobilleri sırasıyla 49 bin 152 satışla benzinli otomobiller ve 3 bin 400 satışla oto gazlı otomobiller izledi. Hibrit otomobil satışları 3 bin 139 iken, ikinci el elektrikli otomobil satışları 800 adetle kaydedildi. Bu, geçen yılın Eylül ayına kıyasla yüzde 52,38'lik bir artış anlamına geliyor.

Segment Bazında İncelenen Satışlar

Geçen ay satılan binek araçların yüzde 39,1'ini C segmenti araçlar oluşturdu. F ve S segment araç satışları da yükselişte. Eylül ayında A, D ve E segmentlerinin satışlarında da artış gözlemlendi.

İkinci El Araç Pazarının Nabzını Tutan İş Zekası Seti: Indicata

İş zekası seti Indicata, Türkiye'deki ikinci el çevrim içi araç pazarını yakından izleyerek, günlük olarak 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz ediyor. Bu analizler, Sahibinden, Arabam, Letgo, VavaCars, Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi platformlar üzerinden elde edilen kurumsal ilan verilerine dayanıyor. Ancak bireysel araç ilanları bu verilere dahil edilmiyor.

İlanların Çekilme Sebepleri

Çevrim içi platformlarda faaliyet gösteren ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki ana sebeple ilanlarını geri çekiyor. İlki; değişen pazar koşullarına göre araç fiyatlarını revize edip, ilanları yeniden yayınlama. İkincisi ise; araçlarının satışını gerçekleştirip, yeni araçlarını ilan etme. İkinci sebep, yani ilandan tamamen kaldırılan araçlar "satış" olarak kabul ediliyor.