TARİHİ YAPILAR KARBON ELYAFLA GELECEĞE TAŞINIYOR
Denizli’nin teknik tekstil üretiminde öncü firmalarından Spinteks, AR-GE’ye dayalı özelleşmiş ürün skalasıyla Carbonier markasını yapı güçlendirme ve restorasyon alanında inşaat sektörü ile buluşturdu. Bugüne kadar 30’dan fazla tarihi yapının güçlendirme ve restorasyon projesinde yer aldıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uslu, “Karbon elyaf kumaş ve plakalar, doğru proje, doğru uygulama ve doğru malzeme ile binaların güçlendirilmesinde avantajlı çözümler sunuyor” diye konuştu.
Tekstil sektörüne getirdiği yenilikçi anlayışla 2002 yılında kurulan Spinteks, 2010 yılında havacılık, otomotiv, sağlık, marin ve savunma sanayi kullanımına yönelik üretime başladı ve istikrarlı bir büyümeyle ülkemizde karbon ve hibrit dokuma kumaş üretiminde en yüksek üretim kapasitesine sahip teknik tekstil firması konumuna ulaştı.
CARBONİER MARKASINI OLUŞTURDU
Spinteks, kuruluşunun 20. yılında, yapı güçlendirme ve restorasyon alanındaki talebi karşılamak adına her türlü projeye yönelik özel ve hibrit üretim çözümleriyle; dayanıklı, esnek ve AR-GE’ye dayalı yenilikçi ürün skalasıyla Carbonier markasını inşaat sektörüyle buluşturdu. Üretimini yaptığı teknik kumaşların yanında epoksi bazlı güçlendirme ürünleri ve teknik ankrajlar gibi destek ürünlerini de Carbonier çatısı altında sunan firma, bugüne kadar kamu ve özel sektöre ait birçok yapının güçlendirilmesine ve ülkemizdeki başlıca tarihi eserlerin renovasyon projelerine destek verdi.
30 TARİHİ YAPININ GÜÇLENDİRME PROJESİNDE YER ALDI
Divriği Ulu Camii, Yıldız Sarayı, Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü, Haydarpaşa Garı, Galatasaray Üniversitesi, Süleymaniye Camii, Ayasofya Müzesi İdari Binası gibi ülkemizin önemli tarihi yapılarının restorasyon projelerinde yer alan Spinteks, TSE belgeli ürünleri ile sivil binaların güçlendirme çalışmalarına da proje bazlı ürün tedariği sağlıyor.
Doğru proje, doğru malzeme, doğru uygulama
Spinteks Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uslu, karbon elyaf kumaş ve plakaların binaların depreme karşı güçlendirilmesinde güçlü çözümler sunan önemli bir seçenek olduğunu söyledi. 11 ilde büyük yıkıma ve on binlerce kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin binaların depreme dayanıklılığı ve güçlendirme konusunu yeniden gündeme getirdiğini belirten Uslu, “Binaların depreme karşı güçlendirilmesinde karbon elyaf projeler de gündeme geldi. Karbon elyaf çelikten 5 kat hafif ve 7 kat daha dayanıklı bir malzeme. Ayrıca kompozit kumaşlarla yapılan güçlendirmelerde metrekare kaybı olmuyor. Doğru proje, doğru uygulama ve doğru malzeme ile kompozit kumaşlar binaların güçlendirilmesinde tercih edilebilir bir seçecek olarak değerlendirilmeli” dedi.
Güçlendirme için gerekli tüm sistemi sağlıyor
Türkiye’nin Japonya’dan sonra depremden en fazla etkilenen ikinci ülke olduğuna dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Uslu, “Ülkemizin deprem kuşağında olduğu bir gerçek. Biz de şirket olarak 2010 yılında yaşanan bir deprem sonrası bu yatırımı yapma kararı aldık. Şirket olarak sadece karbon elyaf kumaş üretmiyoruz. Bir çok alanda mühendislik disiplinlerini bir araya getiriyoruz. Güçlendirme uygulaması yapmıyoruz ama kumaştan, karbon elyaf plakaya, dübelden reçineye proje için gerekli olan tüm sistemi sağlıyoruz. Her binaya karbon elyaf güçlendirme yapılamayacağını da belirtmek lazım. Güçlendirmede öncelik can güvenliği ve sonrasında mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Doğru proje ve uygulama ile karbon elyaf güçlendirmede deprem hangi büyüklükte olursa olsun binadan sağ çıkarsınız. Binanın yıkılıp yeniden yapılması maliyetine yüzde 30-40 oranında bir rakamla güçlendirme yapılabilir” diye konuştu.