PAÜ AKTİF FAY HATLARINI ARAŞTIRACAK

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu'na katıldı. PAÜ'den akademisyenler aktif fay hatlarını araştıracak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu"nun tanıtımı ve imza töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımı ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.

DEPREM TEHLİKE HARİTASI GÜNCELLENECEK

Törende TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve AFAD Başkanı Okay Memiş'in imzaladığı "Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve İnsan Kaynağı Alanında İş Birliği Protokolü" ile Türkiye diri faylarının paleosismolojik özellikleri incelenecek, diri fay ve fay segmentleri üzerinde çalışmalar yürütülerek AFAD tarafından oluşturulan "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" güncellenecek.

Proje ile nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarının uğrayacağı deprem zararlarının en aza indirilmesi, Türkiye'de yatırım projeleri ile yerleşim alanlarının seçiminde ilgili kurumlara önemli bir rehber olması hedefleniyor. Kamu-üniversite iş birliğinde yürütülecek olan projede 100 araştırmacı ve 90 TÜBİTAK bursiyeri yer alacak. Bu 90 bursiyerin 40'ı ise TÜBİTAK STAR bursiyeri lisans öğrencilerinden oluşuyor.

PAÜ AKTİF FAY HATLARINI ARAŞTIRACAK

22 ÜNİVERSİTE KATKI SUNACAK

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Yer Bilimleri Araştırma Grubunun koordinasyonunda gerçekleştirilecek projede Türkiye Belediyeler Birliği de sonuçların yerel yönetimler tarafından uygulanmasını teşvik edecek kuruluş olarak yer alıyor. Toplam 19 iş paketinden oluşacak projeye, 14'ü proje yürütücüsü olmak üzere 22 üniversite de katkı sunacak. 115 milyon lira büyüklüğündeki projenin ana finansmanı TÜBİTAK tarafından sağlanacak. AFAD'ın yüzde 20 eş finansman sağlayacağı projede Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından yürütülecek çalışmalar da kurum öz kaynakları ile gerçekleştirilecek.

PAÜ'nün de yer aldığı projenin tanıtım imza törenine PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Hançer de katıldı.