GAYRiMENKUL VE İKİNCİ EL TAŞIT SATIŞ İLANLARINA DİKKAT

Tapu ve ilan fiyatı arasındaki farka 100 bin lira ceza geliyor.

Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul ve ikinci el taşıt satışlarında sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek amacıyla yeni bir düzenlemeye gitme kararı aldı. Bu kapsamda, yarından itibaren ilan siteleri üzerinden yapılacak satışlarda e-Devlet'ten kimlik doğrulaması zorunlu hale getirilecek. Uzmanlar, bu kararın piyasada fiyatların bir miktar düşmesine neden olacağını belirtiyor.

İLAN SİTELERİ İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı kararlar doğrultusunda, internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan ilanlarla vatandaşların mağdur edilmesini engellemek amacıyla yeni yönetmelikler getirildi. Bu yönetmelikler, Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlandı. Yeni düzenlemelerle, ilan sitelerinde sahte hesaplarla ilan verilmesi engelleniyor.

İLAN SİTELERİNE DOĞRULAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Yeni düzenlemelerle, ilan sitelerine üyelik ya da ilanın yayımlanmasından önce doğrulama yapma yükümlülüğü getirildi. Bu sayede sahte ilanların önüne geçilmesi ve spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, bu kurallara uymayanlar için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

E-DEVLET ÜZERİNDEN KİMLİK DOĞRULAMASI

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, ilan siteleri üzerinden yapılacak satışlarda e-Devlet'ten kimlik doğrulamasının zorunlu olacağını belirtti. Erkoç, "İlanın yayımlanmasından önce doğrulama yapılacak." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE TÜM EMLAK MÜŞAVİRLERİ FEDERASYONU'NDAN AÇIKLAMA

Federasyon Başkanı Hacı Ali Taylan, yeni düzenlemenin ilan portallarına sorumluluk getirdiğini belirtti. Taylan, "Kimlik doğrulaması ile yetki belgesi olmadan hiç kimse gayrimenkul ilanı veremeyecek." dedi. Ayrıca, Taylan ilan fiyatıyla tapu fiyatı arasındaki farkın da takip edileceğini vurguladı.