TAŞ OCAĞIYLA İLGİLİ RESMİ OLMAYAN AÇIKLAMA

Honaz’a bağlı Aşağıdağdere Mahallesi’nde mevcut taş ocağının yanı sıra kapasite artırımı için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün görüş sorduğu resmi kurumlardan olumsuz yanıt almadığı ileri sürüldü.

Honaz’a bağlı Aşağıdağdere Mahallesi’ndeki kalker ocağı bölge sakinlerinin 8 yıldır kâbusu yaşamasına neden oluyor. Madenden kopan kaya parçaları yerleşim alanına kadar yuvarlanıyor ve ölüm riski taşıyor. Mahalle sakinleri maden şirketinin izninin iptalini isterken bölgede yeni bir maden sahası için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiği ortaya çıkmıştı.

‘OLUMSUZ GÖRÜŞ VERİLMEMİŞ’

Müracaatın ardından bölgede faaliyet gösteren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DESKİ, belediyeye görüş sorulduğu ve olumsuz yanıt bulunmadığı iddia edildi.

Resmi olmayan açıklamada, resmi kurumlardan bölgede yapılan incelemede olumsuz bir görüş ortaya çıkmadığı için verildiği kaydedildi. ÇED Gerekli Değildir kararının sadece çevresel etkiye ilişkin görüş olduğu izin veya ruhsat olmadığının da altı çizildi. Müracaatta bulunan firmanın ancak gerekli kurumlardan ruhsat aldıktan sonra faaliyete geçebileceği ve patlatma yapamayacağı belirtildi. Ayrıca patlatma yapan firmanın da mahalle ile ocaklar arasında set kuracağı, kurulan setin kopan kaya parçalarını mahalleye zarar vermeden tutacağı belirtildi.

TAŞ OCAĞIYLA İLGİLİ RESMİ OLMAYAN AÇIKLAMA

ORPAK: HALKA SORULMALIDIR

Süreci takip eden Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Yürütme Kurulu üyesi avukat Hasan Ozan Orpak yönetmeliği yandan dolaşıldığını belirterek; “Halka sormuyorlar. ÇED gerekli olsa halkın katılım toplantısı yapılması zorunludur. Bu durumda yerleşim yerleri ve tarım arazileri dikkate alınmıyor ve halka sorulmuyor. Zaten halka sormamak için yönetmeliği yandan dolaşıyorlar” ifadelerini kullandı