DENİZLİLİ AVUKATLARDAN CAN ATALAY’A DESTEK

Denizli’de bir grup avukat Adalet Sarayı önünde açıklama yaparak, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’a sahip çıktı. Grup adına konuşan Bilge İnci; “Halk iradesi gasp edilmiştir” dedi.

 

Denizli’de bir grup avukat Adalet Sarayı önünde toplanarak Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’a sahip çıktı.

Grup adına konuşan Bilge İnci, “Meslektaşımızın tahliyesine karar verilmemiş olmakla birlikte yargılamaya devam edilip cezası da süratle onanmıştır. Bunun üzerine avukatları meslektaşımız adına bireysel başvuru yoluna müracaat etmiştir. Anayasa Mahkemesi seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararının yerel mahkeme tarafından sürüncemede bırakılması ve hatta dosyayı Yargıtay’a göndermesi hukuka aykırıdır. Anayasa’nın 153. maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar” ifadelerini kullandı.

HUKUKA AYKIRILIĞA MİLLİ İRADE KILIFI

İnci sözlerini şöyle sürdürdü; “Her türlü hukuka aykırı uygulamayı milli irade bohçasına sokarak kendince meşruiyet zemini yaratan siyasi iktidarın, milli iradenin temeli olarak gördüğü seçim sandığına ve o sandıktan çıkan iradeye saygı duymaması, açıkça halk iradesinin gasp edilmesi, Hatay halkının iradesinin yok sayılmasıdır. Hali hazırda milletvekili olarak seçilmiş olan Can Atalay, seçmenlerinin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesi olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır. Yerel mahkeme ya da Yargıtay, eninde sonunda Anayasa Mahkemesi kararını uygulamakla yükümlüdür. Tarafsız ve bağımsız olması gereken yargı kendi meşruiyetini sorgulatacak hukuksuzluklardan derhal dönmelidir. Meslektaşımızın esaretine derhal son verin”