CHP’Lİ ARPACI UYARDI: TEKSTİLDE İŞTEN ÇIKARMA SÜRECEK

Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, yıl sonuna kadar tekstil sektöründe 500 bin kişinin işten çıkarılacağını söyledi. Kendisi de bir tekstilci olan Arpacı, “Tekstil sektörü ve hazır giyim sektörü önemli çünkü ihracata kilo bazında katkısı çok yüksek” ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, yılın ilk üç ayında tekstil sektöründeki işten çıkarma sayısının 150 bin olduğunu belirterek yıl sonuna kadar bu rakamın 500 bini bulacağını söyledi. EYT’lilerin bu veriler dışında olduğunu kaydeden Arpacı, “Yılın ilk çeyreğinde özellikle tekstil sektöründe EYT'liler düştüğünde işten çıkarılan kişi sayısı tüm Türkiye'de yaklaşık 150 bin kişi. Ege İhracatçı Birliklerine göre bu rakam yaklaşık 500 binleri bulacak. Tekstil sektörü ve hazır giyim sektörü önemli çünkü hem ihracata kilo bazında katkısı çok yüksek hem de kadın çalışan sayısı çok yüksek. Dolayısıyla Türkiye'de en önemli istihdam yaratan sektörlerin başında geliyor” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ARPACI UYARDI: TEKSTİLDE İŞTEN ÇIKARMA SÜRECEK

‘HAZIR GİYİM ZAMLANACAK’

Hazır giyim sektörüne ilişkin sorunları da paylaşan Arpacı; “Son dönemde yapılan bir yanlışı da buradan vurgulamak istiyorum. Biliyorsunuz, pamuk, iplik ve kumaşa, ham kumaşa ayrıca bir vergi getirildi, yani dâhilde işlem belgesi olmayan Türkiye'de üreticilere yüzde 10 daha bir vergi artışı geldi. Buna da özellikle hazır giyim sektöründe, yine Türkiye'de bir zam yapılacağı ve satış fiyatlarını etkileyeceğini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Yani fiyatların yükselmesini sadece vergi politikalarıyla ve vergiyle düzenleyemeyeceğimizi tekrar belirtmek istiyorum” diye konuştu.

CHP’Lİ ARPACI UYARDI: TEKSTİLDE İŞTEN ÇIKARMA SÜRECEK

‘HERKESİN GÜNDEMİ ENFLASYON’

Enflasyonla toplu bir mücadele olmadığını savunan Arpacı; “Bugün ilkokula giden öğrenciden en büyük sanayi kuruluşunun patronuna kadar herkesin gündeminde enflasyon var. Fakat ne yazık ki enflasyonla topyekûn bir mücadele içinde değiliz. Merkez Bankamız para sıkılaştırma politikalarıyla talep enflasyonunu yönetmeye çalışıyor. Burada amaç aslında parayı, kredileri kısıp esnaf sıkışsın ve elindeki malı ucuza satsın, fiyatlar düşsün yaklaşımı. Böyle bir enflasyonla mücadele yöntemi olamaz, çok da zarar verir. Zamanında gıda enflasyonuyla mücadele için açılan tanzim satış noktaları ve soğan depolarına yapılan baskınlar ne kadar başarılı olduysa bu mücadele de ancak o kadar başarılı olur” ifadelerini kullandı.