ÜRETİCİ PRİM DESTEĞİNİN ARTIRILMASINI İSTEDİ
Kaliteli Ege pamuğunda hasat başladı. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, kütlü pamuk için geçen yıl açıklanan kilo başına 1 lira 60 kuruş destekleme priminin acilen güncellenmesi gerektiğini açıklandı.
Pamukta fark ödemesi (prim) desteklerinde 2022 yılına göre bu yıl herhangi bir artış yapılmadı. Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanan "2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar"da geçen yılki gibi pamuk için kilogram başına 1 lira 60 kuruş destekleme primi açıklandı. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde belirlenen havzalarda, 17 ürün için yapılan prim desteklerinde 7 üründe destek artışı yapılırken pamuğun da aralarında olduğu 10 üründe 2022 yılına göre herhangi bir artışa gidilmemesi üreticilerde mağduriyet oluşturdu.
Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, bölgede nisan ayında ekimi yapılan pamukta hasadın devam ettiğini, diğerlerinde de yeni başladığını belirtti. Ekili saha olarak bir yıl önceye göre pamukta biraz artış olduğunu ancak iklim şartlarından dolayı bazı yörelerde 350 kilogram civarlarına kadar dekarda verim düşüklüğü olduğunu ifade eden Gemici, "2021'de biraz para edip de çiftçinin umutlanması pamuğa yönelmesine sebep olmuştu ama 2022 ve şu an içinde bulunduğumuz 2023'te pamuk fiyatları dünya borsalarına göre şu an aşağıda seyrediyor" dedi.
Sadece mazot ve gübre gübrede bir miktar iyileştirme yapıldığına işaret eden Gemici, "Pamukta birim alandaki verime göre prime esas alınacak değer aynı yine 500 kilogramda eski haliyle duruyor. İlerleyen dönemlerde pamuk alanlarının ekiminde bu etkili olur. pamuk fiyatlarını serbest piyasada pazar belirleyecek şu anki bakarsan 17 TL civarlarında 1 kg kültü pamuğun fiyatı, bu da maliyet rakamı" diye konuştu.
Ege pamuğun kalitesinin Ege Üniversitesi tarafından tescilinin yapıldığını dile getiren Gemici, "İthal olarak ülkenin içine giren pamuklardan kaliteli. Pamukta kirlenme, kontaminasyon yok. Makineli hasada uygun, en son teknoloji ile hasat ediliyor pamuklarımız ama yurtdışı piyasalardan kütlü pamuk olarak 10-15 TL aralığında aşağıda seyrediyor, düşük bizde fiyat. Kaliteli olarak iyiyiz ama fiyat olarak düşük, zıtlık var işte" diye görüş belirtti.
Pamuğun bölge ve ülke için önemine dikkat çeken Gemici, "Bu göz önünde bulundurularak çiftçinin de birazcık elinden tutulmalı. Prim miktarı pamukta verilecek olan prim miktarı 1,60 TL. Bunun acilen yükseltilmesi lazım. Değilse özel sektör temelli ezecek pamuk üreticisini. Bizim bölgemizde önemli olan sulu tarım alanlarında tek yıllık ürünlerde pamuk. Acilen çiftçinin elinden tutulmalı, prim miktarında iyileştirmeye gidilmeli" ifadelerini kullandı.