VATANDAŞ RESTORASYON İSTİYOR

Baklan’da kaderine terk edilen 'Süleyman Ağa Konağı’ günden güne çürüyor. Boğaziçi Mahallesi sakinleri bu kültürel mirasın restore edilerek koruma altına alınmasını istiyor.

Baklan’ın Boğaziçi Mahallesi’nde bulunan ve 120 yıldan uzun süredir ayakta duran Süleyman Ağa Konağı son günlerini yaşıyor. Artık bakımsız ve harap durumdaki konağın restore edilmesini isteyen vatandaşlar, “Bu kültürel değerin yok olmasına izin vermeyin” çağrısında bulundu.

VATANDAŞ RESTORASYON İSTİYOR

Selçuklu Türkmen evleri örneklerinden olduğu belirtilen, yapımı 1901 yılında tamamlanan konak ‘Kasaplar Evi’ olarak da anılıyor.

VATANDAŞ RESTORASYON İSTİYOR

Tavanlarındaki ahşap işçiliğinin yanı sıra bölgedeki evlerin dış sadeliğine sahip yapısıyla dikkat çeken konağın içi nakışlı ve zengin süslemeli olmasıyla dikkat çekiyor.

VATANDAŞ RESTORASYON İSTİYOR

‘KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMALIYIZ’

Çalkebir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Akbay hem tarihi hem de kültürel değeri olan yapının turizme kazandırılması ve ziyarete açılması gerektiğini belirterek, “Bu güzel konak için Selçuklu Türkmen evlerinin örneklerinden biri olduğu söylenir. Kültür turizmi açısından değerli bir eser olduğunu düşünüyoruz. Kasaplar Evi’nin restore edilmesini bekliyoruz. Yerel yönetimlerimizin bu tip kültürel mirasları korumak için bir çaba ve projesi var mıdır bilmiyoruz. Bu eserin yok olmasının vebali başta bu sorumlular olmak üzere hepimiz tarafından taşınacaktır. Bu nedene zaman geçirmeden harekete geçmek gerekir” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ RESTORASYON İSTİYOR

Akbay konağın kültür turizmine kazandırılmasının Boğaziçi ve Baklan açısından da önemli olacağını, dikkate değer getiriler sağlayacağını kaydetti.

VATANDAŞ RESTORASYON İSTİYOR