YAŞAM MÜCADELESİNE İSTİFA DARBESİ

Akciğer nakli için uygun donör bekleyen hastalar, operasyonu yapacak hekimin istifa etmesiyle sarsıldı. Hayatı hastanelerde geçen Denizlili Dudu Akyol; “Uygun organ bulunsa bile operasyonu yapacak hekim yok. 24 hasta bu durumdayız” diye konuştu.

Akciğerine bağlı cihaz sayesinde hayatta kalabilen Denizlili 30 yaşındaki Dudu Akyol akciğer nakli bekliyor. Bu tür operasyonların Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldığını söyleyen genç kadın, “Hastalığımızı takip eden ve uygun bir organ bulunması durumunda nakli yapacak olan hekim istifa etmiş. Organ bulunsa bile nakil yapılamayacak. Yerine birisi atanmadı. 24 hasta nakil bekliyor” diye konuştu.

YAŞAM MÜCADELESİNE İSTİFA DARBESİ

TEDAVİ GÖRDÜ, SAĞLIĞINA KAVUŞAMADI

Denizli’nin Çameli ilçesinde ailesinin yanında yaşayan Dudu Akyol, 2008 yılında şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Yapılan kontrollerde Akyol’un kalbinde 3 santimetre delik olduğu belirlendi. İzmir’deki Ege Üniversitesi Hastanesine sevk edilen Akyol’un kalbindeki delik ameliyatla kapatıldı. Bir süre sağlıklı insanlar gibi hayatına devam eden Akyol, bu kez de 2018 yılında sokakta kriz geçirip bayıldı. PAÜ Hastanesine kaldırılan Akyol’a pulmoner hipertansiyon teşhisi kondu.

Akciğer hipertansiyonu olarak bilinen hastalığın, kanı kalpten akciğerlere getiren damarlardaki basıncın artması sonucu, zaman içinde kalbin zayıflamasına neden olduğu kaydedildi. Hastaların küçük bir fiziksel aktivite de dahi nefes nefese kalmalarına sebep olabilen ve sonunda kalp yetmezliğine ve ölüme neden olabilen ilerleyici bir hastalık olduğunu öğrenen Akyol tedavi gördü. 7 ayın sonunda taburcu edilen Akyol sağlığına kavuşamadı.

YAŞAM MÜCADELESİNE İSTİFA DARBESİ

‘CİHAZ BAĞLANDI’

Genç kadın ölümü beklerken çare İzmir’den geldi. Ege Üniversitesi Hastanesinde yapılan ameliyat ve 45 gün süren yoğun bakım sürecinin ardından akciğerine dışarıdan hortumla takılan cihaz sayesinde yaşama tutundu. Daha önce krizler geçirip, bayılan ve normal insanlar gibi yürümekte bile zorlanan Akyol, cihaz sayesinde kısmen normal hayatına dönebildi. Akciğere otomatik olarak ilaç veren cihazı 24 saat yanından ayırmayan genç kadın sağlığına kavuşabilmesi için akciğer nakli olması gerektiğini kaydetti.

‘HEKİM İSTİFA ETTİ, HASTALAR ORTADA KALDI’

Tedavisini ve takibini yapan hekimin istifa etmesi ile ortada kaldıklarını belirten Akyol, “35 aydır kendi dokularıma uyumlu bir akciğer bulunmasını ve nakil yapılmasını bekliyorum. Ömrüm hastanelerde geçti. Doktorlar bana bu hastalık nedeniyle kısa bir ömür biçti ancak ben akciğerime bağlanan ve ilaç pompalayan cihazla yaşamaya çalışıyorum. İlaç bittiği zaman cihaz alarm veriyor ve ilacı yeniden hazırlıyorum. Bu pompa beni hayatta tutuyor. Akciğer nakli olabilirsem sağlığıma kavuşacağım. Bana uygun bir donör bulunsa bile bu nakil yapılamayacak. Ege Üniversitesi Hastanesinde organ nakli yapan ekipten bir doktor istifa etmiş, şu anda da istifa eden doktor nedeniyle nakil yapılamıyor. Ege bölgesinde benim gibi 24 akciğer nakli bekleyen hasta var. Şu anda sadece Ankara ve İstanbul’a da yapılabiliyor, organlarda oraya gidiyor. Bizim gibi hastaların da nakil olabilmesi ve yaşaması için mutlaka bir doktor atanmalıdır” ifadelerini kullandı.

YAŞAM MÜCADELESİNE İSTİFA DARBESİ