İKİNCİ EL DURDU

Otomotiv fiyatlarında rasyonel olmayan artışlar, yüksek enflasyon, kredilerin kesilmesi ve hacizli araçların piyasaya sunulması ile birlikte ikinci elde fiyatlar büyük ölçüde geriledi. Piyasada durgunluk başladı. Denizli’de ikinci el ticaretinin merkezi Otonomi’de araç satışı yüzde 95 düştü.

İkinci el otomobil piyasası, yüksek enflasyon ve yüksek faizli krediler nedeniyle en durgun dönemlerinden birini yaşıyor. İkinci el otomobil sektöründe araç satışları, yüzde 95 oranında düştü. Durma noktasına gelen piyasanın durumu noterlerdeki işlem sayılarındaki büyük düşüşte kendini gösterdi.

“KREDİLER AÇILIRSA ARAÇ SATIŞINDA PATLAMA OLUR”

Araç satışlarının yüzde 95 oranında düştüğünü ifade eden Otonomi Denizli Başkanı Tekin Türkal, “Satışlar durma noktasına geldi. Bunun sebebi de enflasyon ve kredi faiz oranlarının yüksek olmasıdır. Burası yüzde 80 kredi ile dönüyor. Ayrıca bankalar, kredi olarak araç fiyatının ancak yüzde 20’sini karşılıyor. Örneğin; 1 milyon liralık araca 200 bin lira kredi veriliyor. Krediler açılırsa araç satışlarında patlama olur. En azından bankalar bu fiyatın yüzde 50 ya da 60’ını verseler piyasa açılır” dedi.

İKİNCİ EL DURDU

“ARAÇ FİYATLARI GERİ GELDİ”

Pandemi döneminde otomobillerin yatırım aracı olarak görülmesiyle fiyatlar, ciddi anlamda yükselmişti. Ticaret Bakanlığı’nın hayata geçirdiği çalışmalar kapsamında başta internet siteleri ilanları, galerilerin sıfır ve ikinci eldeki çalışmaları dâhil ve en çok da şahsi ilanların içeriğiyle ilgili düzenlemeler yapıldı. Bakanlığın yaptığı çalışmalar sonucunda araç fiyatlarındaki köpüğün söndüğüne dikkat çeken Türkal, “Araç fiyatları artık geri geldi. İkinci el araçlarda 100 ile 200 bin lira arasında düşüş var” diye konuştu.

İKİNCİ EL DURDU

NOTERLERDEKİ İŞLEMLER YÜZDE 80 DÜŞTÜ

İkinci el otomobillerin satışındaki durgunluk noterlere de yansıdı. Otonomi Denizli’de 2 noterin bulunduğunu ifade eden Başkan Türkal, “Sektördeki durgunluk, noterlerdeki yoğunluğu da azalttı. Bölgemizdeki noterlerde genellikle satış ve vekalet işlemleri yapılıyor. Noterlerdeki işlemler de günlük yüzde 80 oranında düştü. Günde 20-25 işlem anca yapılıyor. Bunların ancak 15 tanesi satış oluyor” şeklinde ifade etti.