ÇKS’Lİ ÇİFTÇİDE HAYAL KIRIKLIĞI

Hükümet emekliye müjdelediği 5 bin liralık ikramiyeyi dağıtmaya başladı. Fakat çiftçi kayıt sistemine kayıtlı emekliler bu ikramiyeyi alamadı. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Çiftçilerimizin hayal kırıklığı içerisinde olduklarını görüyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında bir kereye mahsus olarak emeklilere yatırılacak olan 5 bin lira tutarındaki ikramiyeler, 11 Kasım’dan itibaren hesaplara aktarılmaya başlandı. Aylık ödeme günü 17,18, 19 olanlar için 11 Kasım, aylık ödeme günü 20, 21, 22 olanlara 12 Kasım, aylık ödeme günü 23, 24, 25, 26 olanlara 13 Kasım ve Emekli ikramiyesi ödemesi Bağkur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık alanlara ise 14 Kasım'da ikramiyeler hesaplara aktarıldı. Fakat Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan emekliler bu haktan yararlanamadı.

ÇKS’Lİ ÇİFTÇİDE HAYAL KIRIKLIĞI

“ÇİFTÇİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞI İÇERİSİNDE”

Çitçilerin hayal kırıklığı içerisinde olduğunu ifade eden Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Üretimin içerisinde olan insanların yüzde 90-95’i, 55 yaş ve üzerindedir. Genç neslin tarımsal üretimden kaçtığı dönemde, bu insanların da böyle bir şey ile karşılaşması onları cezalandırmak gibi bir durum görüyorlar. Çiftçi, emekli de olsa, aldığı 7 bin 500 lire emekli maaşı ile sadece 5 bin lire ikramiye için tarımsal üretimi bırakabilir mi? Elindeki üretim sahasını boşlayabilir mi? Çiftçi ekip, dikip, üretmek zorunda. Zamanında o işi yerine getirmek zorunda. Bu ülke insanının güvenli gıdaya ulaşabilmesinin temelinde o yaşlı ve emekli gördükleri insanların emeği var. Diğer emekliler, aldığı maaş durumu ile ikinci bir işte bordrolu şekilde çalışıyor. Bunun anlamı, en azından bir asgari ücreti alma durumuyla karşı karşıyalar. Çiftçinin aylık geliri mi var? Çiftçilerimiz burada bir haksızlık yapıldığı düşüncesinde, bizler de aynı düşüncedeyiz” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİNİN HAKKINI TESLİM ETMEK LAZIMDI”

Bunun telafi edilecek yönteminin düşünülmesi gerektiğini belirten Başkan Gemici, “Pandemi döneminde bile herkes evinde yatarken, çiftçi sahada üretmeye devam etti. İnsanların tüketebileceği her türlü gıdayı üretmek için var gücüyle çalıştı. Hiç değilse bu noktada üreticinin hakkını teslim etmek lazımdı. Üretim yapmadığı halde Çiftçi Kayıt Sistemi’nden kaydını sildirmeyenler ve sistemde ismi görünenler, SGK il müdürlükleri tarafından listeye dahil edilmedi” dedi.