2 BİN YILLIK ÇEŞME İLGİ ODAĞI OLDU
Laodikya’da ayağa kaldırılan Traian Anıtsal Çeşmesi şimdiden turistlerin gözdesi oldu. Turizm şirketleri bulguya dikkat çekti, Laodikya’nın tanıtımında çeşmenin görsellerine yer verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un geçen hafta Laodikya Antik kentini ziyaret ederek tanıtımına katıldığı Traian Anıtsal Çeşmesi, arkeoloji ve turizm çevrelerinden büyük ilgi gördü. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 2003 yılında başlatılan kazılarda şimdiye kadar 5 bin civarında eser gün yüzüne çıkartılırken, tarih fışkıran Laodikya'nın önümüzdeki dönem adından daha çok söz ettirmesi bekleniyor.
Geçmişi milattan önce 5 bin 500'e dayanan Laodikya Antik Kentinde, Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de ismi geçen yedi büyük kiliseden biri yer alıyor. Antik çağın metropolü olarak dini bir merkez hüviyetindeki antik kentte bulunan eşsiz mimari özelliklere sahip Kutsal Haç Kilisesi, kazı ve restorasyon çalışması sonucu ziyarete açılırken, 2200 yıl önce inşa edilen Laodikya Batı Tiyatrosu, restorasyon çalışmaları tamamlanarak 1600 yıl sonra yeniden etkinliklere ev sahipliği yapmaya başladı.
ANITSAL ÇEŞME BU HALDE BULUNMUŞTU
Laodikya'da 20 yıldır devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarında Suriye ve Stadyum caddeleri, sütunlarıyla birlikte ayağa kaldırılırken, M.S. 494'te meydana gelen depremde yıkılan 1750 yıllık dünyanın en büyük freskli duvarları da gün yüzüne çıkartıldı. Antik kentte yılın 12 ayı devam ettirilen kazı ve rastorasyonlar sırasında 2015 yılında yıkıntı haldeyken keşfedilen Traian Anıtsal Çeşmesi için 2016, 2018-2019 yıllarında kazı çalışmaları yapıldı. Toprak altından çıkartılan ve 2020 yılından itibaren restorasyon çalışmalarına başlanan Anıtsal Çeşme, bu yıl orijinal heykeliyle birlikte ayağa kaldırıldı.
SU YASASI YER ALIYOR
Restorasyonu tamamlanan Traian Nymphaeumu'nda (Anıtsal Çeşme) İmparator Traian ve elleri arkadan bağlı Dacialı esirden oluşan heykel grubunun restorasyonu da 250 parçanın birleştirilmesiyle tamamlandı ve 1910 yıl önce yapıldığı orijinal yerine yerleştirildi. Üç metre boyunda olan ve üzerinde semboller bulunan heykelin özellikleri bakımından dünyada eşi ve benzerinin bulunmadığı belirtilirken, çeşmenin ön kısmında mermer blok üzerine yazılmış 30 satırdan oluşan su yasası yer alıyor. Su kullanımı, dağıtımı, suyun kirletilmesi, kaçak kullanımı ve bunlara verilecek olan cezaları içeren 14 maddelik Grekçe su yasası, dünyada ender sayılabilecek önemli bir deklarasyon olarak kabul ediliyor.
TURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR NOKTA OLACAK
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Gazi Murat Şen, "Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına Laodikya Kazısı" olarak armağan edilen anıtsal çeşme ile ilgili yaptığı açıklamada, Laodikya Antik Kentindeki Anıtsal Traian Çeşmesinin kazı başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek'in müthiş gayreti ile restore edildiğini belirterek, "Üç metre boyundaki imparator Traian ve Daciali esirden oluşan heykel grubunun da 1910 yıl önceki orijinal yerine konması ile Türkiye çok önemli bir gezi noktasına daha kavuşmuş oldu. Şehrimiz tanıtımına da ciddi katkıda bulunacak bu eserin şehrimize kazandırılmasında değerli katkıları için Sayın Prof. Dr. Celal Şimşek hocama bir turizmci olarak şükranlarımı sunarım" ifadelerini kullandı.
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek de, Anıtsal Çeşmenin 2015 yılında bulunduğu hali ile bugünkü halini paylaşarak, "Laodikeia Traian Anıtsal Çeşmesini 2015 yılında bu şekilde bulduk. 2023 yılında kazımızın 20. Cumhuriyetimizin 100. yılında restore ederek bu hale getirdik. Ne mutlu bize ve ekibimize" dedi.