TARİHİ KALINTILAR TAHRİP EDİLİYOR

Çalkebir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Akbay, Baklan İlçesi’ne bağlı Boğaziçi Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Çalkebir Höyüğü’nde tarihi eser ve kültürel değeri olan mezar taşlarının tahrip edildiğini ileri sürerek koruma altına alınmasını istedi.

Baklan ilçesi, Boğaziçi Mahallesi’nde Çalkebir Höyüğü’nde Tunç, Frig ve Roma dönemini yansıtan keramik örnekleri görülüyor. Höyüğün 1. derece arkeolojik sit alanı olduğunu ifade eden Çalkebir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Akbay,höyük yüksekliğinin 25 metreyi bulduğunu söyledi.Höyükte zaman zaman talanların olduğunu ileri süren Başkan Akbay; “Burası sit alanıdır. Höyük yakınlarında bulunan tarlalar, höyüğe yaklaştı. Normalde belirli bir sınırda kalmaları gerekiyor. Höyük, eskiden mera görünümündeydi şimdi ise tarla şekline geldi” diye konuştu.

“KAZI ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Höyük geçmişinin Tunç Çağı’na kadar dayandığının altını çizen Başkan Akbay, “Orada hala seramik kap kalıntıları bulunuyor ve orada görünüyor. Bugüne kadar eski kültürlere kadar ev sahipliği yaptığı bilinen höyük ile ilgili bir çalışma yapılmadı. Buranın bir an önce koruma altına alınıp, arkeolojik kazı çalışması başlatılması lazım. Aynı zamanda burası ilçe turizmi açısından da büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

“ÇALKEBİR MEZARLIĞI SİT ALANI”

Çalkebir Mezarlığı’nın da sit alanı olduğunu ifade eden Başkan Akbay; “Mezar başlığı taş, mermer ve ahşap şahidelerin korunmasına önem vermeli. Bu yapıların tahrip edilmesinin durumunda cezai müeyyidesi, korunması gerekli taşınmaz nitelikteki tarihi eserlerin yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezasıyla cezalandırılır. Köylümüzün sit alanlarıyla ilgili bilgisi olduğunu düşünmüyorum. Burada Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün büyük bir bilgilendirme eksikliği nedeniyle hem höyük hem de eski mezarlıktaki tarihi mezar taşları tahrip olmuş yada kaybolmuş durumda. Bazı taşlar yerinde yok” şeklinde ifade etti.

TARİHİ KALINTILAR TAHRİP EDİLİYOR

“MAHALLEMİZDE MÜZE İSTİYORUZ”

Mahallenin her yerinden adeta tarih fışkırdığını söyleyen Başkan Akbay, şunları söyledi: “Boğaziçikültür yönünden en zengin yer. Yetkililerin sadece höyük ile ilgili değil, mahallemizin birçok yerinde çalışma yapması gerekecek. Örneğin geçtiğimiz aylarda tarihi caminin orda yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde 75 cm eninde üzerinde yazılar olan bir taş bulduk. Taşın üzerinde Latin alfabeleriyle yazılı bir şeyler var. Geçmişimize ışık tutacak bilgiler içerebilir. Boğaziçi Mahallemizde ‘Çalkebir’, önceki dönemlerde ‘Asıçal’ ismiyle de bilinen Türklerin ilk yerleşim yeri ve mezarlığı da bulunuyor. Kayıbolan mezar taşlarının da araştırılıp bulunması gerekiyor. Bu tür yerlerden çıkacak tarihi eserlerden oluşan bir müze istiyoruz. Bu eserlerimiz burada sergilenmeli ve vatandaşlarımız bunları görmeli. Müze için de önerebileceğimiz bina da mevcut.”