LAODİKYA’NIN GÖZDESİ OLDU
Kısa süre önce ziyarete açılan Trajan Çeşmesi turistlerin gözdesi oldu. Camlı bölgesi ile dikkat çeken tapınak bile anıtsal çeşmenin gerisinde kaldı.
Laodikya’da kısa süre önce ayağa kaldırılan ve ziyarete açılan Trajan Çeşmesi turistlerin gözdesi oldu. Milattan sonra 610 yılında büyük depremle yıkılan antik kentin en çok ziyaretçi çeken bölümü anıtsal çeşme oldu.
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Celal Şimşek, kazı çalışmalarında 20’nci yılı geride bıraktıklarını söyledi. İlk kez 2015 yılında kalıntılarına rastlanan, heykel parçaları bulunan Trajan Çeşmesi’nin bulunduğu alan titiz bir çalışma ile gün ışığına çıkarıldı. Çeşme ve heykellerin restorasyonlarının tamamlanmasının ardından Cumhuriyet’in 100’ncü yılında ziyaretçilere açılmıştı.
2 BİN YILLIK
Döneme ait su yasasının detaylı anlatımının yer aldığı bir yazıt da bulunduran Çeşme, bin 910 yıl önce yapılmış bir eser olarak tanımlanıyor. Anıtsal çeşmenin dünyadaki nadir örneklerden biri olduğu kaydediliyor.
Apsidal çeşme havuzuna sait eser bu yönüyle dünyadaki tek örnek olarak gösteriliyor. Şimşek; “Tabii ki 3 metreye yakın, 2 metre 84 santimetre olan İmparator Trajan Heykeli de devasa boyutuyla ve proporsiyonuyla, özellikle de üzerindeki zırhta bulunan betimlemeleriyle çok nadir bir örnek. Biz burada, Anadolu'da, ülkemizde ilk kez orijinal yerine bu heykel grubunu yerleştirdik. Ön cephede heykelin konduğu ana alanının 10 metreye yakın bir yüksekliği söz konusu. Yandaki alanın da 8 metre civarında bir yüksekliği var. Restorasyonu tamamlanan yapı Laodikya'da cazibe alanı oluşturdu” ifadelerini kullandı.
TAPINAKTAN ÇOK İLGİ GÖRDÜ
Antik kentin en çok ziyaretçi çeken bölümü olan ve cam tabanlarla ziyaretçilerin beğenisine sunulan tapınak bölümü de artık tahtını Trajan Çeşmesi’ne bıraktı. Şimşek çeşmeye yoğun ilgi olduğunu belirtirken; “Yapılan tanıtımlardan sonra artık ziyaretçiler özellikle çeşmeyi görmek için geliyor. Burası insanların ziyaret etmeden gitmeyeceği nitelik kazandı” diye konuştu.
Geçmişi 7 bin öncesine dayanan ve 7 büyük kliseden biri olarak kabul edilen, Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de ismi geçen antik kent, Avrupalı seyyahlarca 17. yüzyılda keşfedildi. Antik kentte ilk bilimsel kazı çalışmaları, 1961-1963 yılları arasında yapıldı. Antik kentte 1990'lı yıllarda da yüzey araştırması gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Şimşek başkanlığında 2003 yılında yapılan kazı çalışmaları sırasında kent meydanında, milattan sonra 53-117 yılları arasında yaşamış Roma İmparatoru Trainus (Trajan) adına yapılmış çeşme yapısı ile 250 parçaya ayrılmış bir heykel bulundu.