ÜRETİCİ VAZGEÇMEK ÜZERE
Üretim girdi maliyetleri üçe katladığını ifade eden Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Çiftçinin önümüzdeki sezonda pamuk üretiminden vazgeçeceği görülüyor. O zaman da ülkenin daha fazla döviz ödeyerek, daha çok ithalat yapmak zorunda kalacak” dedi.
Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Ege Bölgesi’nde ve diğer yörelerde üretilen pamukların, ithal pamuklara göre daha kaliteli olduğunu söyledi. Son dönemlerde yapılan makineli hasat ile kirlilik, kontaminasyonun olmadığını belirten Başkan Gemici, “Üretim aşamasındaki en büyük kazancımız da makineyle yapılan hasat oldu. Eskiden, kirlilikten ve kontaminasyondan bahsediliyordu. Yurtdışından gelen pamuğun daha kaliteli olduğu iddia ediliyordu. Şimdi o durumlarla ilgili bir sıkıntımız yok” diye konuştu.
“GİRDİ MALİYETLARI 3’E KATLADI”
Üretim girdi maliyetlerinin 3’e katladığını belirten Başkan Gemici, “Pamuğun fiyatına bakıldığında 2021 yılındaki fiyatların çok gerisinde. Şu an maliyet rakamlarının da altında satılan serbest piyasa şartları var. Burada müdahale kurumu olarak Tarım Satış Kooperatifleri, Çikobirlik, Gapbirlik veya Halkbirlik gibi kurumların yeteri kadar müdahale edemedikleri görülüyor. Pamuğa kilogram başına verilen prim miktarının en az 5 lira civarlarına çekilmesi lazım. Şu an 1.60 lira olan prim, piyasa fiyatlarını üzerine koyduğunda maliyeti karşılamaz durumda” şeklinde konuştu.
“PAMUK ÜRETİCİLERİ ÜRETİMDEN VAZGEÇECEK”
Bu sene verimlerin düşük olduğunu ifade eden Başkan Gemici; “Çiftçinin önümüzdeki sezonda pamuk üretiminden vazgeçeceği görülüyor. O zaman bu ülkenin daha fazla döviz ödeyerek ithalat yapmak zorunda kalacak. Pamuk çekirdeği de hayvancılıkta kaliteli yem katkı maddesidir. Pamuk çekirdeğinin yağı alındıktan sonra küspesi, kapçığı, yem sanayinin olmazsa olmazlarından. Yem ithalatı için bunlar da girecek” dedi. Türkiye’de yetiştirilen pamuğun tüm kalemleri de karşılayabilecek noktada olduğunu belirten Başkan Gemici, şunları söyledi: “Bir an önce pamuğa verilen kilogramındaki prim miktarını, 5 TL’den az olmamak üzere revize edilmesi, çiftçiye bu konuda yeni üretim sezonuna sürdürülebilir üretim için cesaretlendirilmesine ihtiyaç var.”