KEKİK ÜRETİCİSİ BORSA İSTİYOR

Türkiye’nin kekik üretiminin yüzde 92’sini karşılayan Denizli’deki üreticilerin isteklerini sıralayan Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, kentte kekik borsası, lisanslı depo ve uluslar arası denkliği olan bir laboratuvar olması gerektiğini belirtti.

Denizli Türkiye’deki toplam kekik üretiminin yüzde 92’sini oluşturuyor. Aynı zamanda dünya kekik üretiminin yüzde 75’i de bu bölgeden sağlanıyor. Kekik üreticisinin yaklaşık 2 yıldır hayal kırıklığı içerisinde olduğunu ifade eden Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Denizli’de yaklaşık 150 bin dekarlık alanda üretim yapılıyor. Türkiye üretiminin yüzde 92’si Pamukkale İlçesi sınırları içerisinde yapılıyor. Pamukkale’nin Gözler, Uzunpınar, Kurtluca, Akdere, Akçapınar, Belenardıç Mahalleleri’nin yanında; Buldan’ın Cindere ve Dağmarmara’nın Tavas, Kale, Acıpayam’ın yüksek kesimlerinde üretim yapılan alanlarımız var. Yıl iyi gittiğinde 23-24 milyon kilogram gibi bir kekik üretiliyor. Bu yaklaşık 5-6 bin ailenin gelirini temin ettiği, geçim kaynağı olarak görülen bir ürün. 2 senedir çiftçimizi üzen bir durumla karşı karşılıyoruz. 25-30 liralardan satılan kekik, 12-13 lira bandına kadar düştü. Maliyet rakamlarının altında gerçekleşen bu serbest piyasa fiyatları, çiftçi için büyük bir kayıp” dedi.

“NEDEN KEKİK BORSASI, LİSANSLI DEPO VE LABORATUVAR YOK?”

Çiftçinin kendi kaderine terk edildiğini ifade eden Başkan Gemici, “Kekikte kalıntı olduğu söyleniyor. Kalıntı olduğu söylemi de üreticinin kalıntının olduğunu gösteren bir tahlil sonucu istenildiğinde o da gelmiyor. Peki neden bu kadar üretimin yoğun olduğu yerde bir kekik borsası, lisanslı depo uluslar arası denkliği olan bir laboratuvar yok? Bizim burada yaptığımız tahlil ile yurtdışında bunu itiraz bile edemeyecek bir tahlil laboratuvarı olmalı. Tarım İl Müdürlüğümüzün yaptığı tahlilleri bu alım yapan firmalar kabul etmiyor. Yazdıkları rapora göre çiftçinin elindeki o ürünü almaları gerekir. Burada bir ikircikli bir durum var. Ticari kaygılarla fiyatı aşağıya çekmek, istediği fiyattan üreticinin elindeki ürünü satın almak. Aynı kekiğin kekik yağında neden kalıntı çıkmıyor? Bu kalıntı varsa yağda da çıkması lazım” diye konuştu.

KEKİK ÜRETİCİSİ BORSA İSTİYOR

“TALEPLERİMİZ KARŞILIK BULMUŞ DURUMDA DEĞİL”

Kekik üretiminde yaşanan sorunları yıllardır dile getirdiğini belirten Başkan Gemici, “Bunun çözümünün ne olduğunu da ortaya koyduk. 19 Ekim 2022’de bir heyet oluşturduk ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na gittik. Bunlara teslim ettiğimiz dosyalardaki taleplerimizin şu ana kadar hiç biri karşılık bulmuş durumda değil. Ancak 20 Ocak 2023’te Denizli’de Nihat Zeybekci Ko0ngre ve Kültür Merkezi’nde yapılan ‘Kekik Çalıştayı’nın sonuca bağlandığı ve bir iyileşme olduğunu göremedik” şeklinde ifade etti.