MİMARLAR ODASINDAN UYARI: PROJEYE AYKIRI YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYİN!
TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi, son dönemlerde kentte projeye aykırı imalat ve kaçak kat yapımlarının gözlemlendiğini belirterek, ruhsat projelerini kamu yararı lehine kontrol etmeye her daim hazır olduklarını kaydetti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "Son dönemlerde kentimiz sınırları içinde projeye aykırı imalat ve kaçak kat yapımlarının gözlemlendiğini ve bunların basına yansıdığını üzülerek görmekteyiz. Yapım süreci birçok paydaşı ve aşamayı kapsamaktadır" denildi. Mimarların, bu sürecin en önemli ve baş aktörlerinden olduğu vurgulanan açıklamada, "Mimarlar Odası ve TMMOB'ye bağlı odalar, uygulama projesinin yönetmeliklere uygun şekilde çizilmesi sürecinde kamu yararı adına kontrolden sorumluyken, 12 Temmuz 2013 tarihinde çıkan torba yasada belirtilen "Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez" maddesi ile kamu yararı lehine yapmış olduğu kontrol sürecinin dışına çıkarılmıştır" ifadesine yer verildi.
"KİŞİYE ÖZEL İMTİYAZLARDAN KAÇINILMALI"
İnşaat ruhsatı alınan bir yapının projeye uygun inşasından; yapı denetim/fenni mesul, şantiye şefi ve müteahhitlerin sorumlu olduğuna işaret eden Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetimi açıklamasında, "Belediyeler ise inşaat ruhsatı, temel vizesi, su basman vizesi ve yapı kullanma izin belgesi aşamalarında denetim görevini yerine getirmektedir. Yerel yönetimler her ne kadar siyasi tercihler sonucu oluşarak şekillense de, seçim sonrasında tüm siyasi kimliklerden arınmış bir anlayışla kişiye özel planlama, ruhsat ve yapı kullanma izinlerinde kişiye özel imtiyazlardan kaçınmalıdır. Sosyal belediyecilik anlayışı ve anayasa gereği "her yurttaş yasalar karşısında eşittir" ilkesinden vazgeçmemelidir" ifadeleri kullanıldı.
"KAMU LEHİNE KONTROL ETMEKTEYİZ"
"Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak, ilimiz sınırları içinde bulunan dört belediye ile yaptığımız 'Mesleki Denetim ve Teknik İşbirliği Protokolü' gereği, projelerin yönetmeliklere uygunluğunu kamu lehine kontrol etmekteyiz" denilen açıklamada, "Bu durum hem meslektaşlarımız arasında haksız rekabetin önlenmesine hem de projenin mevzuat çerçevesinde ilgili yönetmeliklere uygunluğunun denetlenmesine katkı sağlamaktadır. Kamu kurumu niteliğinde bir sivil toplum kuruluşu olarak, ruhsat projelerini kamu yararı lehine kontrol etmeye her daim hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Önceliğimiz, en başta deprem kuşağında yer alan kentimiz için iş birliği içinde çalışmak ve sonrasında ilgili kurum ve kuruluşların yasal mevzuat çerçevesinde, yasa ve yönetmelikleri adil bir şekilde uygulamasını sağlamaktır" görüşüne yer verildi.