YSK SEÇİM TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırladığı takvimi açıkladı. Seçim sürecinin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olurken, siyasi partiler yerel seçimde aday gösterecekleri isimleri 20 Şubat'ta YSK'ya bildirecek.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), "31 Mart 2024 Pazar Günü Yapılacak Olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Uygulanacak Seçim Takvimi" kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Seçimin başlangıç tarihi olarak belirlenen 1 Ocak 2024'te seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme durdurulacak.

SEÇİME KATILABİCEK PARTİLER İLAN EDİLECEK

Seçim takvimine göre, 2 Ocak 2024'te Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ait parametreler Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) tanımlanacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak. Seçime katılabilecek siyasi partiler Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilecek. 3 Ocak 2024'te siyasi partilerden Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ye bildirmeleri istenecek.

Siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ye bildirmelerinin son günü 10 Ocak 2024 iken, ön seçim yapacak siyasi partilerin üye kayıt defterlerini ilgili ön seçim ilçe seçim kurullarına tesliminin son günü 15 Ocak 2024 olarak açıklandı. 17 Ocak 2024'te muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek.

27 OCAK'TA KURA ÇEKİLECEK

Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile iligili çekilecek kura tarih ve yerinin YSK tarafından siyasi partilere bildirilmesi ve partilerin de kuraya katılacak tesilci adlarını YSK'ya bildirmesi 22 Ocak olarak belirlenirken, 27 Ocak'ta da siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekilme ve ilanı yapılacak.

Siyasi partilerin aday adayı listelerini; büyükşehir belediye başkanı seçimiyle ilgili olanlarını il seçim kurullarına, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimiyle ilgili olanları ise ilçe seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında vermelerinin son günü 31 Ocak 2024. Hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları il ve ilçe seçim kurullarınca 3 Şubat 2024'te ilan edilecek.

20 ŞUBAT'TA LİSTELER TESLİM EDİLECEK

Ön seçim-aday yoklamasının 11 Şubat 2024 Pazar günü yapılacağı belirtilen seçim takvimine göre, siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini, büyükşehirlerde ise siyasi parti il başkanlıkları, büyükşehir belediye başkan aday listelerini en geç 20 Şubat 2024 Salı günü saat 17.00'ye kadar vermeleri gerekiyor. Bağımsız adayların da aynı gün başvuru yapmalarının son günü.

KESİN ADAY LİSTELERİ 3 MART'TA

Kesin aday listelerinin (bağımsız adaylar dahil) il ve ilçe seçim kurullarınca ilanı 3 Mart 2024 olarak açıklanırken, aynı gün İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak. 21 Mart 2024 tarihinde seçim propagandası ve yasaklar başlayacak. 25 Mart Pazartesi günü ilçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak. 29 Mart Cuma günü seçimde görev alacak görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak, ive ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek. 30 Mart Cumartesi günü seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek. 31 Mart Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçiminin ardından saat 23.59'da seçim yasakları sona erecek.