ANADOLU KAPLANI KAN KAYBETTİ

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Ekim ayında Ege kentlerinden yapılan ihracatta ortalama 1,6’lık artış kaydederken Denizli yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 11 gerileme yaşadı. Denizli ihracat verilerinde İzmir ve Manisa’nın gerisinde kaldı.

Anadolu Kaplanı Denizli, Ege kentleri arasındaki ihracat verilerinde Manisa’nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Yılın ilk on aylık diliminde İzmir 14,1 milyar dolar, Manisa ise 4,5 milyar dolarlık ihracat yaparken Denizli 3,4 milyar dolarda kaldı.

İthalat verilerinde de sıra değişmedi. Aynı dönemde İzmir 10,8 milyar dolar, Manisa 2,9 milyar dolar, Denizli ise 1,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Ege kentleri arasında Ocak – Ekim döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranını en fazla artıran kent yüzde 329’luk veriyle Afyonkarahisar oldu. Denizli’nin karşılama oranı yüzde 180 olarak gerçekleşti.

‘DENİZLİ’DE DÜŞÜŞ YAŞANDI’

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 10 aylık verilerine göre Ege kentlerinin toplam ihracatı yüzde 1,6’lık artış yaşadı. Fakat Denizli aynı dönemde gerileme yaşayan tek kent oldu. Tekstil ağırlıklı Denizli sanayisi yılın aynı döneminde yüzde 11’lik kan kaybı yaşadı.

Ege’den yapılan ihracatta demir ve demir dışı metal ihracatı ilk sırada yer aldı. Ekim ayı verilerinde ETHİB bünyesindeki firmalardan yapılan ihracatta rekor artış yine tekstilde oldu. Gıda sektöründe su ürünleri liderliği eline alırken hayvansal mamuller de bu ürünü takip etti. Yaş meyve ve sebze ihracatı, kurum meyve sektöründe de sevindiren gelişmeler yaşandı.

ANADOLU KAPLANI KAN KAYBETTİ

‘ESKİNAZİ: BÜYÜK MÜCADELE VERİYORUZ’

Türk ihracatçısının küresel resesyon ve finansmana erişimde yaşadığı zorluklara rağmen 2023 yılının 10 aylık dönemindeki performansını başarılı bir dönem olarak tanımlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatçılar olarak kazanılmış pazarları kaybetmemek adına büyük bir mücadele verdiklerini kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 10 aylık ihracatının 15 milyar doları aştığı bilgisini veren Eskinazi, “Son 1 yıllık dönemde ise ihracatımızı yüzde 1,6’lık artışla 18 milyar 340 milyon dolara taşıdık. Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında tüm olumsuzluklara rağmen mevcudu koruma hedefimizi gerçekleştireceğiz. Sanayi ve madencilik sektörlerimiz bir önceki yılki ihracat rakamlarının gerisinde kalırken, ihracat rakamlarımızın artıda kalmasını sağlayan tarım ürünleri ihracatımız oldu. Tarım sektörlerimiz son 1 yıllık dönemde ihracatlarını yüzde 12,3’lük artışla 6,5 milyar dolardan 7,3 milyar dolara çıkardılar. Tarım ürünlerinde bazı ürünlerdeki ihracat kısıtlamaları olmasaydı 8 milyar dolar seviyelerini zorlardık” şeklinde konuştu.