ASGARİ ÜCRETTE TARİH NETLEŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının 11 Aralık'ta yapılacağını duyurdu. Toplantıda ücretin altı aylık mı yoksa yıllık mı belirleneceği konusu ele alınacak.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının 11 Aralık'ta gerçekleştirileceğini bildirdi. Bakan Işıkhan, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, asgari ücretin sadece bu düzeyde çalışan işçileri değil, diğer gelir gruplarını da etkileyeceğini belirtti. Işıkhan, "Paydaşlarımız ile görüşerek ilk toplantımızı 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te yapmaya karar verdik. Çalışanlarımızı ve çalışma barışını korumak her daim en önemli görevimiz oldu" dedi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI VE EKONOMİK BEKLENTİLER

Komisyonda, asgari ücretin ne kadar artırılacağı konusu tartışılacak. Eski Merkez Bankası danışmanı öğretim üyesi Hakan Kara'nın tahminlerine göre, artışın yüzde 40'lara ulaşabileceği öngörülüyor. Komisyonun üçüncü toplantısında tarafların ilk resmi taleplerinin açıklanması bekleniyor. TÜRK-İŞ, TİSK ve hükümetten beşer temsilci bulunan komisyonda, hükümetin tavrı belirleyici olacak.

İLK TARTIŞMA KONUSU: ÜCRETİN BELİRLENME SÜRESİ

Komisyon çalışmaları öncesi, asgari ücretin altı aylık mı yoksa yıllık mı belirleneceği konusunda bir tartışma başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve diğer ekonomi yöneticileri, enflasyona uygun bir ücret seviyesinin önemini vurguladı. İşçi kesimi ise geçim koşullarını öne sürerek tepki gösterdi.

Bu yıl, işçiler doğrudan komisyon çalışmalarına katılacak. TÜRK-İŞ Mali Sekreteri Ramazan Ağar liderliğindeki işçi heyeti, komisyon toplantılarına katılacak.