ÖZBEKİSTAN GÖZÜNÜ DENİZLİ’YE DİKTİ

Yatırımcılara sağladığı avantajlar ve dışa açık büyüme modeli ile Özbekistan, yatırımcı çekmek için Denizli’yi mercek altına aldı. Geçtiğimiz aylarda geniş katılımlı bir heyetle Denizli’ye gelen ve iş dünyası ile buluşan Özbekler, tekstilin başkenti Denizli’nin bu sektördeki bilgi birikimine göz dikti, Denizli’den birçok dokuma ustasını çalışmak için Özbekistan’a transfer etti. Yatırım çağrılarına MÜSİAD Başkanı Engin Boyacı, temkinli olma uyarısı yaptı.

Denizli iş dünyası son dönemde özellikle tekstil sektöründe yatırımcılara sağladığı avantajlar nedeniyle Özbekistan’a sıcak bakmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda geniş katılımlı bir heyetle Denizli’ye gelen ve iş dünyası ile buluşan Özbekistan heyeti de iş dünyasına yatırım çağrısı yaptı, sağladıkları avantajları anlattı.

ÖZBEKİSTAN GÖZÜNÜ DENİZLİ’YE DİKTİ

GESİFED, İNCELEME GEZİSİ DÜZENLEYECEK

Özbekistan’la ilişkilerin artmasına paralel yeni yılın ilk günlerinde halen Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) Başkanlığını yürüten Oktay Mersin’in Özbekistan Fahri Konsolosu olarak atanması gündeme geldi. GESİFED Başkanı Oktay Mersin, Özbekistan ile Denizli arasında iplik, bakır, kablo ticaretinin her geçen gün arttığını belirterek, 2024’ün Nisan- Mayıs ayında Denizlili iş adamları ile birlikte bu ülkeye iş ve inceleme gezisi düzenleme kararı aldıklarını açıkladı.

ÖZBEKİSTAN GÖZÜNÜ DENİZLİ’YE DİKTİ

CAZİP FIRSATLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Temmuz ayında Denizli Sanayi Odası (DSO) ev sahipliğinde gerçekleşen Özbekistan İş Forumu’nun gördüğü ilgiyi hatırlatan Mersin, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ticari iş birliği hacminin artırılması ve yatırım imkânlarının değerlendirildiği forumda özellikle tekstil, maden, doğal taş sektörlerinde Özbekistan’ın sunduğu cazip fırsatların bu ülkeye ilgiyi artırdığını söyledi. Denizli ekonomisinin ana itici güçlerinden tekstil endüstrisine vurgu yapan Mersin, gelişmiş tedarik zinciri, iç ve dış pazarlara olan erişimin kentin yatırım cazibesini artıran unsurlar olduğunu kaydetti, “Denizli ihracatta 9’uncu, kişi başı gelirde ise 18’inci sırada. Kişi başı gelirde de ihracatta olduğu gibi 9. sıraya yükselmemiz ana hedeflerimiz arasında. Bu hedefte Özbekistan, yeni yatırım, iş birlikleri imkanlarını geliştirmek için önemli iş görecek” diye konuştu.

ÖZBEKİSTAN GÖZÜNÜ DENİZLİ’YE DİKTİ

BOYACI’DAN “TEMKİNLİ OLALIM” UYARISI

Özbekistan’ın aynı coğrafyada bulunan Kırgızistan ve Özbekistan’a kıyasla dışa açık bir büyüme perspektifi çizdiğini kaydeden MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Engin Boyacı ise pazarın cazibesine kapılarak kısa vadeli planlamanın sakıncalarına dikkat çekti. Bu ülke ile ilgili uzun vadeli planlama çağrısında bulunan Boyacı, “Özbekistan yatırımcı çekmek ve mal satmak istiyor. İplik yatırımlarının ardından pamuk ithal eder hale gelen Özbekistan, dokuma sanayine yatırımlara başladı. Denizli’den birçok dokuma ustası bu ülkeye transfer oldu. Bizden yüzde 30- 40 daha ucuz olmaları büyük avantaj. İşi öğrendikçe bize rakip olup, pazarımızı kapmaları tehlikesi var. Zira gelin bize yatırım yapın, iş öğretin diyorlar. Ama geçmişte battaniye ihraç ettiğimiz Uganda örneği önümüzde. Ugandalılar bizden işi öğrendi, ardından pazarı kendileri ele geçirdi. Dolayısıyla dikkatli olmak lazım. İş modeli için ABD’yi örnek alalım. Üretim değil, pazarlama odaklı yaklaşımla hareket edelim pazarlamaya ağırlık verelim” diye konuştu.

ÖZBEKİSTAN GÖZÜNÜ DENİZLİ’YE DİKTİ