TOPRAKTAN SOFRAYA İSRAFI ÖNLEYECEKLER

Türkiye’den Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Ticaret Odası’nın yer aldığı Food Chase projesi Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazandı. İtalya’dan Cosvitec Societa Consortile koordinatörlüğünde yürütülecek olan proje ile topraktan sofraya kadar geçen süreçte gıda israfının azaltılması hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmesi kararlaştırılan Food Chase projesinde İtalya, Romanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile İsviçre’den üniversiteler, enstitüler ve gıda ile ilgili kuruluşlar yer alıyor. Türkiye’den Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Ticaret Odası’nın yer aldığı projede PAÜ ekibi, Doç Dr Arzum Işıtan yürütücülüğünde, Doç Dr Ömür Kaya Kalkan, Dr Öğrt Üyesi Havva Boyacıoğlu, Dr Öğrt Üyesi Aysel Yeşilyurt Er, Öğrt Gör Mesut Aydınlı ve Bilgisayar İşletmeni Berkay Turgut’tan oluştu.

TÜRKİYE’DEN PAÜ ve DTO

Pamukkale Üniversitesi Proje Ekibi, Rektör Prof.Dr. Ahmet Kutluhan’ı ziyaret ederek bilgi verdi. Proje Yürütücüsü Doç Dr Arzum Işıtan, gıda tedarik zincirinin, özellikle gıda güvenliğinin ve gıda israfının etkin bir şekilde yönetilmesi açısından çevre, teknoloji, tüketici davranışı, politika oluşturma ve iklimdeki hızlı ve dinamik değişikliklerin sonucu olarak artan bir baskı altında olduğunu belirterek, “Bu gelişmelerin gıda endüstrisi tedarik zinciri üzerinde zararlı etkileri bulunmaktadır. Gıda endüstrisinin temel sorunlarından biri, birbirine sıkı sıkıya bağlı olsalar bile sıklıkla kategorik olarak bölünmüş olan tedarik zincirinin farklı aşamaları arasında hızlı bilgi alışverişi akışının olmamasıdır” dedi.

TOPRAKTAN SOFRAYA İSRAFI ÖNLEYECEKLER

REFERANS ÇERÇEVESİ GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Tedarik zincirinin dört aşamasının üretim, işleme, dağıtım ve tüketimden oluştuğunu ifade eden Işıtan, “Bu proje gıda endüstrisinde gıda kaybı ve gıda atıklarının azaltılmasına ilişkin mesleki beceriler için Avrupa Birliği düzeyinde referans çerçevesi geliştirmeyi hedeflemektedir. Proje kapsamında, Food Chase Yetkinlik Çerçevesinin öğrenme çıktıları, Çiftlikten Çatala Uzmanının yenilikçi profesyonel figürünü yaratacak müfredatların oluşturulması için kullanılacaktır. Bu profesyonel figürün edindiği bilgi ve deneyim daha sonra her bir ekosistemde ve ortak ülkede yer alan bilgiyi yenilemek için kullanılacak ve böylece modelin sürdürülebilirliği ve döngüselliği sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

TOPRAKTAN SOFRAYA İSRAFI ÖNLEYECEKLER

Food Chase Yetkinlik Çerçevesi, AB düzeyinde gıda endüstrisinde gıda atıklarının yönetimine ilişkin mesleki beceriler için bir referans noktası olmayı amaçlıyor. Ayrıca gıda endüstrisinin sürdürülebilirliğini artırmak ve döngüsel ekonomiyi desteklemek amacıyla teoriyi pratikle daha iyi birleştirmek için sektörde faaliyet gösteren eğitimcileri ve kuruluşları birbirine bağlamak hedefleniyor.