FİYATLARDA YENİ DÖNEM

Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Bakanlığı kararı, ikinci el araba ticaretinde yeni bir düzenleme getiriyor. 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak düzenleme, 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı ile ilan kısıtlamasının süresini altı ay daha uzatıyor.

'6 Ay 6 Bin Kilometre' Kuralında Süre Uzatımı

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı kararla, ikinci el otomobil satışlarında uygulanan "6 ay ve 6 bin kilometre" kuralı ve ilan kısıtlamasının süresi 6 ay daha uzatıldı. Bu uygulama, 1 Ocak 2024'te başlayacak ve 1 Temmuz 2024'e kadar devam edecek. Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasında fiyatları belirleyici bir faktör olarak görülüyor.

Sektör temsilcileri, bu kararı olumlu karşılarken, 15 Ocak sonrası için araba fiyatlarında döviz kurlarının etkisiyle yeni bir zam dönemine girilebileceğini belirtiyorlar. Hem sıfır otomobil fiyatları hem de ikinci el araba fiyatları, son dönemdeki gelişmeler neticesinde düşüş göstermişti.

Sıfır Otomobil Pazarında Rekor Artış

Türkiye'de sıfır kilometre otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2022'nin aynı dönemine kıyasla yılın 11 ayında yüzde 60,8 artarak 1 milyon 73 bin 982 adetle rekor bir seviyeye ulaştı. Bu artışın nedeni, markaların düşen fiyatlar ve 0 faizli kredi kampanyaları ile banka kredisine ulaşımın zor olmasına rağmen satışları artırması olarak görülüyor.