MAAŞ + PRİM ÇALIŞANLARA KÖTÜ HABER

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaş artı primle çalışanlar için önemli bir karara imza attı. Karara göre, fazla mesai ücreti hesaplamasında, prim ödemeleri dikkate alınmayacak ve ücretin sabit kısmı esas alınacak.

 

DAVANIN DETAYLARI VE SÜRECİ

Bir firmanın pazarlama bölümünde çalışan A.B. isimli bir kişi, emeklilik sebebiyle işten ayrıldı. Kıdem tazminatı, yıllık izin ve maaş alacaklarını tahsil edemeyen A.B., prim ve fazla mesai ücretini alamadığını iddia ederek İş Mahkemesi'ne başvurdu. İş Mahkemesi, davacının taleplerinin bir kısmını kabul ederken, davalı firma itiraz etti ve karar Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onaylandı. Bunun üzerine dava, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin gündemine geldi.

YARGITAY'IN EMSAL KARARI

Yargıtay, fazla mesai ücretinin hesaplanmasında prim ödemelerinin dikkate alınamayacağını belirtti. Kararda, eğer ücret sabit bir maaş ve hedefe bağlı primden oluşuyorsa, fazla çalışma ücretinin sabit ücret üzerinden hesaplanması gerektiği ifade edildi. Somut olayda davacının garanti ücret ve hedefe bağlı prim üzerinden ücret aldığı, ancak fazla çalışma ücreti hesabında prim kısmının etkisi olmadığı belirtildi.