KENDİ KURDUĞU FAKÜLTEDE YUHALANMAYI HAK ETMEDİ
Devlet Tiyatrosu sanatçıları ile tartıştığı için görevden alınan PAÜ Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Fatih Yayla’ya eski rektör Fazıl Necdet Ardıç destek verdi. Ardıç; “Devlet Tiyatrosu’nun Denizli’de olması için bu kadar emek vermişken yuhalanmayı hiç hak etmedi” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Devlet Tiyatrosu sanatçılarının Denizli’de sahneledikleri ‘Binbir Gece Masalları’ adlı oyun öncesinde sanatçılar ve oyun yönetmeni ile tartışan, bu tartışma sırasında ‘Pılınızı pırtınızı toplayıp gidin’ dediği öne sürülen Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Fatih Yayla görevden alındı. Yayla’nın görevden alınmasına yönelik tartışmaya eski rektör Fazıl Necdet Ardıç da dahil oldu.
Sosyal medyada açıklama yapan Ardıç, “Fatih Yayla, Devlet Tiyatrosu’nun temsili için gelen sanatçılardan biriyle yaşadığı tartışmanın ardından, sanatçıların sahneden yaptığı açıklama sonrası yerel ve ulusal medyada özellikle sanatseverlerin gözünde yılın kötü adamı oluverdi. Yıllardır yakından tanıdığım bir kişinin üstelik eğitimli kesim tarafından tek yönlü ifadeye dayanarak bu kadar yerden yere vurulması büyük haksızlık. Özellikle Denizli’de sanat hayatının gelişmesi için yaptığı bunca şeyden sonra sanatseverlerin onu bir kalemde silip atmasına çok üzüldüm” diye konuştu.
“SANATÇIYLA NASIL İLETİŞİM KURACAĞINI BİLMEYEN BİRİ DEĞİL”
Fatih Yayla’nın 2003 yılında PAÜ Müzik Eğitimi Bölümü’nde göreve başladığını ifade eden Ardıç; “Daha sonra Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinin kurulması ile Müzik Bölümü’ne geçti. Bugünlerde pek hatırlanmayan Pamukkale Üniversitesi marşını o besteledi. 2007-2011 yılları arasında DESAV’la düzenlediğimiz konser sezonlarının kilit ismi oydu. Bütün sanatçılarla bağlantı kuran onlarla ilgilenen, konserlerin prodüksiyonu için koşturan hep o oldu. Yani bir sanatçıyla nasıl iletişim kuracağını bilmeyen biri değil. O dönem konserlerinin listesini paylaşıyorum. Bugün böyle bir gösteri silsilesini rüyamızda bile göremeyiz. Sıradan bir konservatuar değil de Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kurulması fikri de onundu. Fakülte binasının her metrekaresinde fikren ve bedenen emeği vardır. O salonun gerçek bir konser salonu olmasını o sağladı. Yıllarca bütün uygunsuz kullanım isteklerine, her türlü baskıya rağmen karşı durdu, salonun amacı dışında kullanılmasını engelledi. Türkiye’nin sayılı Steinway piyanolarından biri Pamukkale Üniversitesi’ndeyse yine onun sayesindedir” ifadelerini kullandı.
“DEVLET TİYATROSU’NUN DENİZLİ’YE GELMESİNE ÖN AYAK OLDU”
Fatih Yayla’nın Devlet Tiyatrosu’nun Denizli’ye gelmesine ön ayak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ardıç; “Protokolü o hazırladı. İlk yıllarında neredeyse haftada bir gelen Devlet Tiyatrosu bu sene kaç kere geldi hiç düşündünüz mü? Benim rektörlük yaptığım dönemde bu kadar çok öne çıkan çalışma yapması nedeniyle benden sonra atanan rektör tarafından cezalandırıldı. Profesörlük kadrosu 5 yıl geciktirildi. Bir sonraki rektör, yine benimle çalıştığı için o fakültenin tek profesörü olmasına rağmen kurduğu fakülteye dekan olarak atamadı. Yılmadı, bugün müzik ve sahne sanatlarında görev yapan öğretim üyelerinin büyük çoğunluğunu üniversiteye o kazandırdı” ifadelerine yer verdi.
Ardıç açıklamasının devamında; “Kendi kurduğu fakültede, kendi yaptığı salonda bu kadar emek vermişken yuhalanmayı hiç hak etmedi. Kişiler arasında sıkıntılı bir şey olduysa bunu şikâyet konusu yapmanın ve ceza vermenin devlet sistemi içinde çok net yolları vardır. Kişisel bir tartışmanın büyütülüp kurumlar arası bir sorun haline getirilmeye çalışılmasının ve sorgusuz sualsiz bir linç kampanyasının tetiklenmesinin nedenini düşünmek gerekir” ifadelerini kullandı.