MUHTARLAR AYAĞA KALKTI
Denizli Valiliği Tavas ilçesinde 7, Kale ilçesinde bir mahallede jeotermal arama ruhsatı vermek üzere ihale açtı. Bölgede zeytinciliğe büyük zarar vereceği endişesi taşıyan 8 mahalle muhtarı kaymakamlığa başvurarak ihale kararından dönülmesini istedi.
Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Tavas ilçesinde 7, Kale ilçesinde ise 1 mahallede jeotermal arama sahası için ihale açtı. 19 Aralık günü yapılacak ihale için bölgedeki muhtarlar harekete geçti, Tavas Kaymakamlığı’na dilekçe ile başvurarak ‘tarım alanları ve su kaynaklarının zarar göreceği’ endişesiyle ihalenin iptal edilmesini istedi.
HER SAHA AYRI İHALE EDİLECEK
Tavas’a bağlı Seki mahallesinde 4 bin 312 hektar, Solmaz mahallesinde 4 bin 751 hektar, Vakıf mahallesinde 4 bin 220 hektar, Çalıköy mahallesinde 3 bin 169 hektar, Çiftlik mahallesinde 4 bin 988 hektar, Kayapınar mahallesinde 4 bin 678 hektar, Altınova mahallesinde 7 bin 772 hektar ve Kale’ye bağlı Karaköy mahallesinde ise 4 bin 644 hektar alan jeotermal arama sahası olarak ihale edilecek. Her sahanın ihalesi ayrı ayrı yapılacak.
MUHTARLAR DİLEKÇE VERDİ
İhaleye kısa bir süre kala Seki Mahallesi Muhtarı Necdet Dönmez, Altınova Mahallesi Muhtarı Bekir Kana, Çiftçlik Mahallesi Muhtarı Adem Bozdeveli, Çalıköy Muhtarı Raşit Anaz, Kayapınar Mahallesi Muhtarı Fevzi Ahılık, Vakıf Mahallesi Muhtarı Mehmet Şermet, Solmaz Mahallesi Muhtarı İsmail Cabbar ve Karaköy Mahallesi Muhtarı Salim Baylavlı, ihaleden vazgeçilmesi için Denizli Valiliğine ulaştırılmak üzere Tavas Kaymakamlığına dilekçe verdi.
‘TARIM VE HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK’
Dilekçede jeotermal enerji sondajları nedeniyle bölgedeki tarım ve hayvancılığın zarar göreceği kaydedildi. Dilekçede; “Sondajların tarıma ve hayvancılığa getireceği büyük olumsuzluklar göz önünde bulundurularak, yeraltı sularının zarar göreceği düşünülerek mahallemiz halkı ve muhtarlıklarımız adına bu karardan dönülmesini, mahallelerimiz halklarının ekmeğini ve geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan halkımızın menfaatine olmayacağının bilinci ile bu karardan dönülmesini istiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederiz" ifadelerine yer verildi.
Dilekçe veren 8 mahalle muhtarına Ulukent, Baharlar ve Yahşiler muhtarlarının da destek verdiği öğrenildi.
’TAHRİBATIN TELAFİSİ OLMAYACAK’
Bölgede zeytinciliğin giderek yaygınlaştığını hatırlatan muhtarlar, ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılaştırılması Hakkındaki kanun’a aykırı işlemler yapılacağını ileri sürdü. Jeotermal atık suların yüksek miktarda tuz, bor, tarımsal üretim için zararlı madde, arsenik ve su kirliliği içeren maddeler barındırdığına dikkat çeken muhtarlar, bunların çevreye kontrolsüz boşaltılmasının yüzey ve yeraltı sularını kirletileceği de vurgulandı.
DÖNMEZ: BİNLERCE ÇİFTÇİ MAĞDUR OLACAK
Seki Mahallesi Muhtarı Necdet Dönmez bölgede binlerce zeytin ağacı olduğunu hatırlatarak; “İki yıl önce bir firma yine jeotermal sondaj yapmak istedi. Konuyu yargıya taşıdık ve kazandık. Özellikle bizim mahallemiz sınırları içinde çok sayıda zeytin ağacı bulunuyor. Masa başında rapor hazırlamışlar ve zeytin ağacı olmadığı yönünde rapor hazırlanıyor. Vatandaşımız tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Bu durumdan en çok vatandaş zarar görecek. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Binlerce üretici bu durumdan mağdur olacaktır” ifadelerini kullandı.