TÜRKİYE 19 TARIM ÜRÜNÜNDE İLK DÖRTTE

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar gıda milliyetçiliğiyle hareket edip yerli ürünlere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu özel haftanın son yıllarda değeri ölçüsünde kutlanmadığını ifade etti.

AÇLIĞI YOK EDEMEDİĞİMİZ GERÇEĞİ

"Yerli malı haftasının bize ithal ürünler yerine eşsiz coğrafyamızda yetişen kendi ürettiğimiz ürünlerimizi tanımamızı ve tasarrufun önemini hatırlatıyor" diyen Bayraktar, "Yerli malının önemi tüm dünyada giderek artan gıda milliyetçiliğiyle kendisini gösteriyor. Bugün dünyada ülkeler gıda milliyetçiliğine vurgu yapar hale geldi. Gıda ve tarım ürünlerinin stratejik önemi tüm dünyada artarken, gıdaya erişim gün geçtikçe zorlaşıyor. Birleşmiş Milletler, 2022 yılında dünya üzerinde yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği açıkladı. Açlığı yok edemediğimiz gerçeğinin yanı sıra bir tarafta da gıda kayıpları ve gıda israfıyla karşı karşıyayız. Dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 17'sine tekabül eden 1 milyar ton gıda çöpe atılıyor" ifadelerine yer verdi.

GIDA VE TARIM SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ ARTACAK

Açıklamada ayrıca; “Son dönemde kendini gösteren gıda milliyetçiliğinin, ülkelerin ihracat yasakları getirerek gıda stoklamalarına neden olduğuna işaret eden Bayraktar, "İklim değişikliğinin getirdiği belirsizlikler, ülkeler arası bitmek bilmeyen savaşlar önümüzdeki süreçte gıda üretimi ve tarım sektörünün önemini daha fazla koruyacağını gösteriyor" ifadesine yer verdi.

19 ÜRÜNDE İLK 4'TEYİZ

Türkiye'nin tarımsal üretimdeki konumu hakkında bilgi veren Bayraktar, "Dünyada 19 tarım ürününün üretiminde ilk dörtteyiz. Ülkemiz dünyada, sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor, hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci, elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci, mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10'dadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında dünyada lider konumdayız. Taze kayısı, mandalina ve ayva ihracatında dünya ikincisi, limon, mercimek ve kiraz ihracatında üçüncüsüyüz" ifadesini kullandı.

YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ

Tarımsal ürün üretimi ve çeşitliliği bakımından avantajlı bir ülke olan Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ithalatının, ihracatından fazla arttığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: "Üretim açığımız olan ürünlerde destek ve teşvikler artırılarak yerli üretim artırılmalı, yerli malı kullanılmalıdır. Okullarda çocuklara yerli ürünlerin tüketiminin önemi öğretilmeli, tutumlu ve tasarruflu olma bilinci aşılanmalıdır. İthal ürünlere olan ilgilinin yerli ürünlerimize duyulması için bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları yapılmalı ve yerli malların görünürlüğü artırılmalıdır. Ülke olarak milli bir bilinçle hareket etmeliyiz. Bu bilinçle vatandaşlarımız ne kadar çok yerli ürün kullanırsa, taleple birlikte üretimimiz artar ve ithal ürünlere olan ihtiyaç azalır”