SARAYKÖY TARIM OSB'DE ÜRETİM BAŞLADI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 41 ilde 60 organize tarım bölgesinin yatırım sürecini hızlandırdıklarını, Denizli Sarayköy Aydın Efeler ve organize tarım bölgelerinde üretime başlandığını bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Genel Kurulunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, pandemi, politik anlaşmazlıklar ve savaşların "gıda milliyetçiliği" kavramını ön plana çıkardığını belirterek, dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar, ülke nüfusunun ise 100 milyonun üzerinde olacağının tahmin edildiğini, bu nüfusun gıda ve su ihtiyacını karşılamak için daha fazla tarımsal üretime ve yatırıma ihtiyaç duyulacağını ifade etti.
TARIMSAL GSYİH'DA AVRUPA LİDERİ
Üreticilerin yoğun emeği ve yürüttükleri etkin politikalar sayesinde tarım ve orman sektörünün büyüme gösterdiğini vurgulayan Yumaklı, "2002 yılında 25,1 milyar dolar olan tarımsal hasılamızı 2022 yılında yüzde 133 artışla 58,6 milyar dolara yükselttik. Tarımsal gayrisafi yurt içi hasıla bakımından Avrupa'da lideriz, dünyada ise ilk 10 içerisinde yer almaktayız. Aynı dönemde ihracatımızı 3,8 milyar dolardan 7,9 katına çıkararak 30 milyar dolara yükselttik. Son 21 yıldaki dış ticaret fazlamız 95 milyar dolar" dedi.
Son 20 yılda tarla bitkileri üretiminde yüzde 22 artışla 70,5 milyon tona, meyvede yüzde 89 artışla 26,8 milyon tona, sebzede yüzde 22 artışla 31,6 milyon tona ulaştıklarını dile getiren Yumaklı, sertifikalı tohum üretimini 9,4 kat artışla 1,4 milyon tona çıkardıklarını, bugün 97 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştirildiğini kaydetti.
Hayvan varlığının büyükbaşta yüzde 68 artışla 16 milyon 687 bine, küçükbaşta yüzde 67 artışla 53 milyon 274 bine, kanatlıda yüzde 46 artışla 367 milyon adede, arılı kovanda ise yüzde 114 artışla 9 milyona çıktığını ifade eden Yumaklı, Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1'inci sırada olduğunu vurguladı.
TARIMA DESTEK YAYGINLAŞTIRILACAK
Tarımsal desteklerin gıda arz güvenliğinin temini açısından en önemli politika araçlarından birisi olduğunun altını çizen Yumaklı, "Üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, verimliliğin artırılması ve kaynakların etkin kullanılması amacıyla üretimimizi destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz. 2003-2023 döneminde çiftçimize günümüz fiyatlarıyla 866 milyar liralık destek verdik. Hububat üreticilerimize de ayni olarak ödenen mazot ve gübre desteklerini geçen yıl yaptığımız gibi öne çektik, ekim ayında Ziraat Bankası kartlarına 11,2 milyar lirayı tanımladık. Kırsal kalkınma, Bakanlığımızın önemli politika alanlarından da biridir. 2006 yılından bugüne kadar 93 binden fazla projeyi destekledik, 267 bin kişiye istihdam sağladık, 95 milyar lira hibe verdik. Desteklerde kadınları ve gençleri ve üretici örgütlerini önceliyoruz. IPARD III Programı'mızı da yakında yeni desteklerle başlatıyoruz. 42 ilimizde uyguladığımız destek programını 81 ilimizin tamamına yaygınlaştırıyoruz" dedi.
TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB
Jeotermal, rüzgâr, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynakların kullanılacağı, yeni teknolojilerin uygulanacağı, çevreye uyumlu organize tarım bölgeleri kurduklarının altını çizen Bakan Yumaklı, "41 ilde 60 adet organize tarım bölgesinin yatırım sürecini hızlandırdık" dedi. Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde üretimin başladığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, "Aydın Efeler ve Denizli Sarayköy organize tarım bölgelerinde üretime başlandı" ifadesini kullandı.