HEKİMLER SALDIRGANI TEDAVİ ETMEK İSTEMİYOR
Denizli’de bir hekim ve ebe hemşirenin saldırıya uğramasının ardından tabip ve eczacı odaları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ortak açıklama yaptı. Açıklamada hekimlerin, sağlık çalışanlarına yönelik saldırıda bulunanlara sağlık hizmeti vermek istemediği belirtildi, “Sağlık hizmeti vermeme yetkisi ve tam çekilme hakkının verilmesini talep ediyoruz” denildi.
Denizli’nin Babadağ ilçesinde gezici sağlık hizmeti veren bir ebe hemşire hastasının tacizine uğradı. Olayda hemşire ve birlikte görev yaptığı kadın hekim saldırıya da uğradı. Şüpheli Hüseyin G. (26) çıkarıldığı adli makamlarca önce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, ardından itiraz üzerine tutuklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya paylaşımında olayı hatırlattı, “Sağlıkta şiddet suçsuz ve cezasız kalamaz” ifadelerini kullandı.
‘SAĞLIK ÖRGÜTLERİ AYAĞA KALKTI’
Saldırının ardından Denizli’de sağlık örgütleri tepki gösterdi, kınama mesajları yayınladı. Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç, Hekim Birliği Sendikası Başkanı Yusuf Kırmızıgül, Denizli Eczacı Odası Başkanı Hasan Hazer, Genel Sağlık İş Başkanı Yüksel Gülen, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Melikhan Küçüktaşçı, Hep-Sen Başkanı Şeref Salman, Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, Sağlık Emekçileri Sendikası Başkanı Selçuk Göçer, Aile Hekimliği Sendikası İkinci Şube Başkanı Selçuk Ünal ve Denizli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Bilge Karaomca Ök ortak açıklama yaptı. Sağlık örgütleri adına açıklamayı Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç okudu. Ardıç, bakanlığın eylem planlarının çözüm getirmekten uzak olduğunu söyledi, bakanlığın beyaz kod verilerini gizlediğini öne sürdü.
‘GÖREVİNİ İHMAL EDEN TEŞHİR EDİLMELİ’
Açıklamada olaylara ciddiyetle yaklaşan kamu görevlilerinin teşvik edilmesi, görevlerini ihmal edenlerin de teşhir edilmesi istendi. Denizli’deki olayda şüphelinin serbest bırakılmasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Ardıç; “Sağlık çalışanına şiddet, kişiler arası işlenmiş adi bir suç değildir. Bütün topluma karşı işlenmiş ciddi bir suçtur ve toplum vicdanı yönünden ciddiyetle üzerinde durulması gerekir” diye konuştu.
‘SALDIRGANLARI TEDAVİ ETMEK İSTEMİYORLAR’
Hekimlerin, sağlık çalışanlarına saldırıda bulunan kişileri tedavi etmek istemediğinin belirtildiği açıklamada, sağlık hizmetlerinden tam çekilme hakkının tanınması istendi. Ardıç bu konuda; “Şiddet uygulayanlara karşı sağlık hizmetlerinden tam çekilme hakkı talep ediyoruz. ‘Seni darp etti sen bakma yanındaki baksın’ yöntemini kabul etmiyoruz. Hastanelere bu durumu alışkanlık haline getirmiş kişilere karşı bireysel önlemler geliştirme, sağlık hizmeti vermeme yetkisi tanınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
SAĞLIK ÇALIŞALARI NE İSTİYOR?
Ardıç sağlık çalışanlarının diğer taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
* Sağlık hizmeti sırasında şiddet uygulayanlara verilen cezaların paraya çevrilmemesini, hükmün açıklamasının geriye bırakılması uygulamasının yapılmamasını, hastanede yarattıkları maddi ve kişilerde yarattıkları maddi ve manevi hasar nedeniyle ayrıca tazminata hükmedilmesini talep ediyoruz.
* Hastaneler, ASM’ler gibi bütün çalışma ortamlarında sağlık personelinin şiddetten korunması için gereken standartların ortaya konmasını ve bunların her yerde uygulanmasını istiyoruz.
* Şiddet riskinin yüksek olduğu ortamlarda mutlaka ışıklandırma, kamera, acil çağrı butonu olmasını
* X-ray cihazlarının hastanelere yerleştirilmelerinin hızlandırılmasını ve kontrollerin ciddiyetle yapılmasını
* Hasta ve hasta yakınlarının hastanede bekleme alanlarının muayene ve hizmet alanlarından ayrılmasını,
* Mobil sağlık hizmetleri devam edecekse, tek başına sağlık personellerinin görevlendirmesi değil, hemşiresi, sekreteri, güvenliği ile bütün bir ekip oluşturulmasını talep ediyoruz.
* Sağlık hizmeti ortamında yapılan her şiddet olayının 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bildiriminin yapılması ve kayıt altına alınmasını istiyoruz.
* Kamuoyunda farkındalık yaratmak için “Sağlık Hizmetlerinde Şiddete Sıfır Tolerans” kampanyasının açılmasını destekliyoruz.
* Televizyon dizilerinde sağlıkta şiddeti ima eden konuşmalar ve kişilere RTÜK tarafından ciddi ceza verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
* Sağlık Bakanlığı’nın sağlık platformu temsilcileri ile birlikte sağlık sistemini baştan aşağı ele alacak, aksayan yönlerini ortaya koyacak ve bir yol haritası hazırlanmasını sağlayacak çalıştay yapmasını talep ediyoruz.