VERİMLİLİK PARA POLİTİKASI KADAR ÖNEMLİ
Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) Başkanı Oktay Mersin, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun politika faizini 250 baz puan artırmasını değerlendirdi. Faiz artışını ekonomi politikalarındaki kararlılık için önemli göstergelerden biri olarak değerlendiren Mersin, “Para politikası adımlarının yanında Türkiye için önemli bir problem olan verimlilik artışlarının da sağlanması gerekmektedir” dedi.
GESİFED, üye kuruluşu Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) ev sahipliğinde Bodrum’da bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit’i ziyaret eden GESİFED üyeleri, Yönetim Kurulu toplantısını da gerçekleştirdi.
Toplantıda federasyon olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren GESİFED Başkanı Oktay Mersin, genel ekonomik durumla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Yılın son Yönetim Kurulu toplantısını BESİAD ev sahipliğinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Mersin, “Türkiye ekonomisinde rasyonele dönüş adımları rezerv artışını ve yabancı girişi başlangıcını sağladı ancak bu adımlar konusundaki kararlılık oldukça önemlidir. Bu konuda alınan 250 baz puanlık artış ile politika faizi beklentilere paralel olarak % 42,5 olmuş ve kararlılık için önemli göstergelerden olmuştur. Atılan para politikası adımlarının yanında Türkiye için önemli bir problem olan verimlilik artışlarının da sağlanmasıdır. Yapılan çalışmalardan çıkan sonuç işgücü maliyetlerinin tüm ülkelerde zamanla artacağı, rekabet etme potansiyelini verimlilik artışlarının sağlayacağı yönündedir. Bu nedenle Gesifed ve Türkonfed’in son toplantılarında üzerinde tartıştığı dijital dönüşüm ve bunun yansımaları verimlilik artışlarının ana eksenini oluşturacaktır” dedi.
Muğla, en fazla ihracat yapan 24. Şehir
Bölge ekonomisi hakkında da değerlendirmeler yapan Mersin, “Muğla 2022 yılında Türkiye’deki en fazla ihracat yapan 24. İldir. En uzun sahil şeridine de sahiptir. Ekonomik yapısı genellikle hizmet sektörüne özellikle turizme dayanmaktadır. Muğla’da istihdamın % 57’si turizm sektöründen sağlanmaktadır. Toplam ihracatının % 50’sine yakını su ürünleri sektöründendir. Turizm sektörünün gelişimi, büyükşehir imkanlarının sunumu ve uygun hava koşulları, göç alan iller sıralamasında Muğla'nın öne çıkmasına neden olmuştur. İhracat potansiyelini geliştirebilmesi için doğrudan ürün ihracatını değil son yıllarda yat imalatı gibi katma değerli ürünlere yönelmesi önemli açılımlar sağlayacaktır. Taş ocakçılığı ve madencilik sektöründe de katma değerli ürünlerin benimsenmesi önemli olacaktır. Denizli ihracatının yıllar içinde performansını sürdürmede, sanayisindeki çeşitliliğin ve ürün yelpazesini geliştirmesinin önemli bir payı olduğu görülmektedir. Tekstil-konfeksiyon toplam ihracatının yüzde 35,9’unu oluşturmaktadır. Toplam ihracatta 21. Sırada yer alan Aydın’da 2022 yılı verilerine göre ihracatta başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat sektörü ilk sırada % 23,4 pay ile yer alırken onu, % 20,6 ile gıda ürünleri ve içecek sektörü takip etmektedir. Aydın’ın ihracat konusunda önemli potansiyeli olmasına karşın iklim koşulları gibi faktörler, pazar çeşitlendirmesi eksikliği, teknoloji kullanımındaki eksiklikler nedeniyle bu potansiyelini tam olarak gerçekleştirememektedir” diye konuştu.