DETGİS BAŞKANI MUKADDES BAŞKAYA: YENİ YILA UMUTLA BAKMAK İSTİYORUZ
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) ekonomi paneli düzenledi. Açılışta konuşan DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya, iş dünyasının zorlu bir yılı geride bıraktığını, 2024 yılına umutla bakmak istediklerini söyledi.
DETGİS’in ev sahipliğinde 2023’ü değerlendirme 2024’e Bakış Paneli, Analist Metehan Demir ve Piri Reis Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’nun katılımı ile Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Denizli Ticaret Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Kocasert’in moderatörlüğünde yapılan panelin açılışında konuşan DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya, zorlu bir yılı geride bırakan iş dünyası temsilcilerinin 2024 ‘e umutla bakmak istediklerini söyledi. Başkaya, “2004 nasıl olacak? Küresel ekonomide yaşanan daralma, Amerika ve Avrupa pazarının durumu, yüksek enflasyon ve maliyet kaynaklı artışlar, küresel pazarda rekabet kaynaklı sıkıntılar karşısında yine de 2024’e umutla bakmak istiyoruz” dedi.
2024’TE DÜŞÜK BÜYÜMEYİ DİKKATE ALIN
Piri Reis Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi, Ekonomi Yazarı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, enflasyonu hızla aşağı indirme zorunluluğunun yarattığı paradoksa dikkat çekti. Arslanoğlu, iş dünyasına 2024’de düşük, belki de eksi büyümeyi dikkate alma çağrısında bulundu. Global pazarda resesyon riski görmediğini ifade eden Aslanoğlu, dünya genelinde yüksek seyreden enflasyonun ilgili merkez bankalarının önlemleriyle kontrol altına alındığını, ancak bu önlemlere karşın Avrupa’da olası bir deflasyon riski gördüğünü söyledi.
ENFLASYONU HIZLI DÜŞÜRME ZORUNLULUĞU PARADOKS YAŞATIYOR
Türkiye’nin ihraç pazarlarında ve rekabet ettiği ülkelerde düşük enflasyon, düşük maliyet karşısında üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği için enflasyonu hızla aşağı indirmenin zaruretine dikkat çeken Aslanoğlu, “Verimliliği ve üretimi artıranın öne çıkacağı bir ekonomik durum söz konusu” dedi. Ekonomi yönetiminin enflasyonu kontrol altına alma yönündeki yaklaşımlarının 2024’ün 3. ve 4. çeyreğinde etkisini göstereceğini dile getiren Aslanoğlu, “Yılın 2. ve 3. çeyreğinde ihracat devreye girebilecek mi? Kritik soru bu. 2004’te düşük belki de eksi büyüme göz önünde bulundurulmalı” diye konuştu. Analist Metehan Demir de Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitik risklerle ilgili bir sunum yaptı. Toplantı konuşmaların ardından basına kapalı olarak soru cevap bölümü ile devam etti.