DENİZLİ’DE BU SEKTÖRLER DESTEKLENECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı, 42 ilde uygulanan destek programını 81 ilin tamamına çıkarırken, tarıma dayalı ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı üst limitlerini artırdı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının geliştirilmesi, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi ve alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ile kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması ve yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması amacıyla hazırlanan "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 42 ilde uygulanan IPARD destek programını 81 ilin tamamında uygulamayı hedeflerken, tebliğde tarıma dayalı ekonomik yatırımlara ait sektörel bazda illerin öncelik sıralamasına yer verildi. Yatırım konularına yer verilen tebliğde Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce uygulama rehberinin hazırlacağına işaret edildi. Program çerçevesinde 81 ilde; tebliğde belirtilen yatırım konularından tümü veya bir kısmı, illerin sektörel önceliklerine göre Bakanlıkça belirlenerek uygulama rehberi ile başvuru öncesinde ilan edilecek ve hibe desteği kapsamında başvurular kabul edilecek. Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilecekler.

PROJE LİMİTLERİ ARTIRILDI

Tebliğle, tarıma dayalı ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarının üst limiti, yeni tesis niteliğindeki başvurularda 7 milyon liradan 14 milyon liraya, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda 5 milyon liradan 12 milyon liraya, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda 4 milyon liradan 10 milyon liraya yükseltildi. Hibeye esas proje tutarının alt limiti 3 milyon 1 lira olarak belirlendi. Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarının üst limiti 1 milyon liradan 3 milyon liraya çıkartılırken, hibeye esas proje tutarı alt limiti 100 bin lira olarak belirlendi.

KADIN VE GENÇLERE ÖNCELİK

Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ile kırsal ekonomik altyapı yatırımları için proje değerlendirme kriterlerine ve referans puanlarına yer verilen tebliğde, kadın girişimcilere, 18-41 yaş arasındaki genç yatırımcılara, tarımsal amaçlı örgütlere, kırsal alanda ikamet eden yatırımcılara ve hastalıktan ari işletmelere ilave puan verilerek hibe desteğinden faydalanmada öncelik tanındı. Başvurular, ön değerlendirme puanlarına göre en büyükten en küçüğe doğru sıralanarak teklif listeleri hazırlanacak. Aynı puanı alan başvurular kendi aralarında sıralanırken başvuru zamanı daha önce olan üst sıraya alınacak. Değerlendirme sonuç tablosu ve program teklif listelerinin veri giriş sistemi üzerinden alınan çıktısı, il proje değerlendirme komisyonunca imzalanarak Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne gönderilecek. İllerden gelen teklif listeleri merkez proje değerlendirme ve bütçe belirleme komisyonunca genel değerlendirme kriteri gözetilerek nihai puan belirlenecek.

Yatırım yeri tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinde bulunan projelere de öncelik tanınacağı belirtilen düzenlemede proje kabulü için gereken alt puan sınırı kaldırılarak uygun bulunan projelerin bütçe oranında hibe desteğinden faydalanabilmesine imkan sağlandı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, tarımsal üretim planlamasına uygun şekilde yeniden tasarlanırken, program kapsamında 2021-2022 başvuru dönemindeki projelerin son tamamlanma tarihi de 30 Kasım 2023'ten 30 Haziran 2024'e uzatıldı.

DENİZLİ İÇİN DESTEK VERİLECEK SEKTÖRLER

Sektörel bazda illerin öncelik sıralamasına göre Denizli için Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Yenilenebilir enerji üretim tesisi, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesí, paketlenmesi ve depolanması ve Su ürünleri yetiştiriciliği konularında desteklenecek. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimhanelerine yönelik yatırımlar konusunda Denizli, yeni tesis ve kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğinde hibe desteği verilmeyecek iller arasında yer alırken, kapalı ortamda bitkisel üretime yönelik ve bitkisel ürünlere yönelik yatırımlar için tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri içerisinde Denizli Sarayköy yer aldı.