DENİZLİ’NİN DAVETKÂR GÜZELLİĞİ

UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale ile Türkiye’nin en fazla turist çeken destinasyonlarından birine sahip olan Denizli, son dönemde Beyaz Cennet’in gölgesinde kalan doğal güzelliklerini de görücüye çıkarmayı başardı. Yaylaları, kanyonları, eşsiz sulak yaşama sahip gölleri ve anıt ormanları ile doğa tutkunlarının ilgisini çekmeyi başaran kent doğa turizminde de iddialı konuma geldi.

UNESCO’nun 1988 yılında miras listesine aldığı eşsiz Pamukkale’si ile Türkiye’nin en fazla ziyaretçi çeken destinasyonlarından birine sahip olan Denizli, Hierapolis ve Laodikeia dahil 19 antik kenti, bine yakın kültür varlığı ve müzelerinin derinliklerinde saklı sergilenmeyi bekleyen 40 binin üzerinde tarihi eseri ile tam bir kültür şehri olarak anılıyor. Kentte erken Hıristiyanlık dönemine ait yapılar din turizmini, şifalı suları sağlık turizmini ve geç Helenistik dönemlerine ait kalıntıları kültür turizmini davet ediyor. Ege’nin sanayi şehri son dönemde doğal güzellikleri ile de dikkat çekmeyi başarıyor.

YAYLALAR ŞEHRİ DENİZLİ

Yakın çevresinden başlayarak çok sayıda yaylaya, endemik türlere sahip, sayısız göçmen kuşa ev sahipliği yapan sulak alanlara sahip olan Denizli, dikkat çekici coğrafi yapılarıyla ilgi çekmeyi başarıyor. Bağbaşı, Kefe, Topuklu, Süleymanlı, Erikli, Bozdağ yaylaları, anıt ormanları ve Eren Günü şenlikleriyle hatırlanan Kartal Gölü ile doğa ve yürüyüş tutkunlarının uzun zamandır dikkatini çeken kenti ziyaret edenlerin sayısı her yıl artıyor. Yıllardır doğa yürüyüşlerine öncülük eden fotoğraf sanatçısı Zeki Akakça kentin görülmeye değer çok sayıda doğal güzelliğe sahip olduğunu belirterek; “Denizli’nin doğal güzelliklerini keşfetmeye gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kent olarak el değmemiş pek çok güzelliğe sahibiz” diye konuştu.

DENİZLİ’NİN DAVETKÂR GÜZELLİĞİ

BAĞBAŞI YAYLASI

Kent merkezine birkaç kilometre mesafedeki Bağbaşı Yaylası ulaşımı kolay olması nedeniyle en fazla ziyaretçi çeken yerlerden biri oldu. 2015 yılında yapılan düzenlemeler ve teleferiğin inşasından sonra ulaşımı daha da kolaylaşan yayla 1400 rakıma sahip.  Sekiz kişilik 24 kabin bulunan alan gece konaklamaya da açık. Sosyal tesislere sahip Bağbaşı Yaylası halka açıldığı günden bu yana iki milyondan fazla ziyaretçi almayı başardı. Alanı yayla turizminin merkezi yapmayı isteyen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Alternatif turizm anlamında kente yeni bir heyecan getirdi. Yazın sıcaktan bunalan ve kar görmek isteyenler, temiz havanın tadını çıkarmak isteyenler bu alanı tercih ediyor” ifadelerini kullandı. 

DENİZLİ’NİN DAVETKÂR GÜZELLİĞİ

SÜLEYMANLI YAYLASI

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Süleymanlı Yaylası bin 150 rakıma sahip. 466 dekar alana ulaşan yayla gölü nilüfer çiçekleri ile dikkat çekiyor. Göl bölgesinde 62 çeşit bitki göl içinde de 33 adet bitki türü yaşıyor. Bu türlerin 10 tanesi endemik tür olarak koruma altında. Birinci derece doğal sit alanı olan yaylada ak pelikan, sakar, meke gibi yabani kuşlara sıklıkla rastlanıyor. Bölge aynı zamanda göçmen kuşların konakladığı bir alan. Göl çevresinde 180 kuş türü belgelendi. Bu eşsiz göl 1990 yılında elma yetiştiriciliği yapmak amacıyla kurutulmak istendiyse de iki yıl sonra kurulan Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin çabaları ile kurtarıldı. Dernek Başkanı Sait Yalçın, “Yayla Gölünde doğa dört mevsim değişik görünüme bürünerek güzellikler sunar. Kuşların uğrak, barınma ve üreme alanıdır. İnsan eli değmemiş korunmuş nadir alanlardandır. Bol oksijenli doğanın kendi düzenini kurduğu yaşayan canlılığın biyolojik çeşitliliğin hakim olduğu günümüze gelebilmiş gen bankası olan ekosistemdir” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ’NİN DAVETKÂR GÜZELLİĞİ

KARTAL GÖLÜ

Beyağaç’ın güneydeki Çiçekbaba Dağının zirvesinde yer alan Kartal Gölü, yüzyıllardır süren Eren Günü geleneğinde konaklamanın yapıldığı alandır. Yaklaşık 2 bin metre yükseklikte yer alan Kartal Gölü çevresindeki Anıt Orman ile de büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Bir buzul vadisi içinde yer alan gölün üç tarafı dik yamaçlarla çevrilidir. Ulaşımı zor bir yer olması doğa tutkunları için çekiciliğini korumasına neden olmuştur.

DENİZLİ’NİN DAVETKÂR GÜZELLİĞİ

KEFE YAYLASI

Serinhisar ilçesi sınırları içinde yer alan Kefe Yaylası yayla turizminin en gözde mekanlarından biri olarak dikkat çekiyor. 171 bin metrekarelik alana sahip yayla 1350 metre yüksekliğe sahip. Yaz aylarında serinliği ile tercih edilen yaylada misafirler için çok sayıda tesis yer alıyor. 300 çadır kapasiteli kamp alanı ve karavan kamp alanına sahip yayla hafta sonları kamp tutkunları ile doluyor.

DENİZLİ’NİN DAVETKÂR GÜZELLİĞİ

TOPUKLU YAYLASI

Çevresindeki heybetli ağaçları ve soğuk ve kaliteli içme suyu ile ünlü Topuklu Yaylası, Denizli’nin Beyağaç ilçesinde yer alıyor. Günübirlik piknik alanının yanı sıra çadırlı kamp için de uygun alanda ahşap yapılar misafirlerin hizmetine sunuluyor. Deniz seviyesinden 1700 metre yüksekliğe sahip yaylanın çevresindeki tepelerden Gökova körfezini ve gün batımını izleme olanağı bulunuyor. İlçe merkezinden 20 kilometre mesafedeki yayla sosyal tesislere de sahip. Beyağaç Belediyesi tarafından işletilen kamp alanına sahip yaylada 70 yatak kapasitesi bulunuyor.

DENİZLİ’NİN DAVETKÂR GÜZELLİĞİ

IŞIKLI GÖLÜ

Denizli’nin Çivril ilçesinde Büyük Menderes Nehrini besleyen kaynakların üzerinde yer alan Işıklı Gölü suni bir göl olmasına rağmen ekosistemi ve doğal güzelliği ile dikkat çekmeyi başarıyor. Daha önce bir bataklık olan alanda 1968 yılında baraj yapılması ile bugünkü görünümünü kazanan göl ortalama 7 metre derinliğe sahip. Göl çevresinde 300 hektar hemen yanı başındaki Gökgöl bölgesinde de 700 hektarlık bataklık alan bulunuyor. Mayıs ayında açan nilüfer çiçekleri göl yüzeyini kaplayarak mistik bir görüntü oluşturuyor. Ağustos ayına kadar devam göl yüzeyinde kalan nilüferler göl sularının çekilmesi ile birlikte ortadan kayboluyor. Son dönemde turizmle tanışan bölge halkı nilüferler ve sazlıklar arasında tekne turları yaparak turistlere Işıklı Gölü deneyimini yaşatıyor. Yabancı turistler tarafından da keşfedilen bölgeye her yıl popülerliğini artırıyor.