EĞİTİM SENDİKALARI ARASINDA SUÇLAMA POLEMİĞİ

Eğitim Gücü Sendikası bir üyelerinin sosyal medya paylaşımı nedeniyle Eğitim Bir Sen şube başkanı tarafından suçlandığını fakat yargılamada aklandığını savundu.

Denizli Eğitim Gücü Sendikası Başkanı Osman Dağlı, sendika üyesi bir öğretmen için Eğitim Bir Sen Denizli Şubesi’nin şikayeti üzerine Denizli Valiliği tarafından soruşturma açıldığını açıkladı. Soruşturmada üyelerine ‘uyarma’ cezası verildiğini, cezaya itiraz ettiklerini ve açtıkları davayı kazandıklarını kaydetti.

Yazılı bir açıklama yapan Dağlı, “Sarayköy ‘de bir lisede müdür olarak görev yapmakta olan A.G, yapmış olduğu bir paylaşım üzerine Denizli Egitim Bir Sen Şube Başkanı şikayetçi olmuş ve A.G.’ye ‘uyarı’ cezası verilmiştir. Sendika olarak üyemizin cezasına itiraz olarak dava açtık ve kazandık.

Ardından da İl Disiplin Kuruluna, üyemiz hakkında yapılan şikâyetler üzerinden bizi davet ettiler. Biz de savunmamızı yaptık. Üyelerimizin dosyalarının birisinin cezası tamamen silinmiştir” ifadelerine yer verdi.

Şikâyetçi sendika başkanının mahkemede üyelerini ‘fevri davranışa sahip olmakla’ suçladığını, paylaşımının İmam Hatip Lisesi müdürüne yakışmayan bir paylaşım olduğu için şikayet ettiğini söylediğini ileri süren Dağlı, “Ancak şahit olarak dinlenilen okul müdürleri başkanı yalanlamış, A.G.’nin iddia edildiği gibi davranışlarına şahit olmadıklarını beyan etmişlerdir. Sonuç olarak üyemiz davayı kazanmış, verilen ceza iptal edilmiştir. Mahkeme dava giderleri ve vekalet ücreti olan yaklaşık 22 Bin Türk Lirasını da taraf olan Denizli Valiliğinin ödemesine karar vermiştir. Disiplin soruşturması sürecinde bu paylaşımda sakıncalı bir durum olmadığı, A.G.’nin de hiçbir disiplin cezası olmadığı için ceza verilmemesi yorumları yapılsa da Başkan istemiş ve ceza verilmiştir. Hatta bu paylaşımı ‘Halkı kin ve nefrete sürüklemek’ boyutunda suçlamaya getirmeye çalışmış ancak amacına ulaşamamıştır” ifadelerine yer verdi.

Oluşan kamu zararını hatırlatan Dağlı, “Bir sendika başkanının keyfi hareketlerinin devletin valiliğine mahkeme masrafı ve vekalet ücreti ödetmesi kamu zararı değil midir? Üyemize isnat ettiği "Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak" fiilinden Sayın Başkan da mükellef değil midir?” diye sordu.