AVDAN’DA İPTAL KARARI

Avdan’da vatandaşların acele kamulaştırma kararına karşı açtığı davaların sonuçları gelmeye başladı. Kömür işletmesi kurulan bölgede çalışmaların durduğu öne sürüldü.

Tavas’ın Avdan Mahallesinde, açık kömür işletmesine karşı köylülerin verdiği mücadele yeni bir boyut kazandı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bölgedeki 3 milyon 750 bin metrekarelik alan için kamulaştırma çalışmaları başlamıştı. Bölgedeki 31 parsel sahibi acele kamulaştırma kararını yargıya taşımış, kararın iptali yönünde Danıştay’a başvurmuştu.

‘DANIŞTAY KARAR VERDİ’

Bu davalarda Danıştay 6. Dairesi karar verdi. Başvuruda bulunulan 6 parsel için acele kamulaştırma kararını iptal etti. 12 davada köylülerin talebi reddedildi. 13 davada ise yargı vatandaşların itirazını kısmen kabul etti, kısmen de reddetti. Danıştay kararlarının ardından bölgede faaliyetlerin durduğu iddia edildi.

AVDAN’DA ÇALIŞMA DURDU

1,5 MİLYON METREKARE ALAN KAZILMIŞTI

Bölgede yürütülen çalışmalar kapsamında, tarım arazisi olduğu ileri sürülen 1,5 milyon metrekarelik alan iş makineleri tarafından kazılmıştı. Metrelerce derinlikte toprak taşınmış, alan verimli hüviyetini kaybetmişti. Bölgedeki vatandaşların dosyalarını takip eden Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Hasan Ozan Orpak hem reddedilen hem de kısmen reddedilen 25 dosyayı temyiz edeceklerini açıkladı.

‘AYRI DAVA DA AÇILACAK’

Orpak, tarım dışı kullanıma ilişkin de dava açacaklarını belirterek, “Şirketin, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan tarım dışı kullanım izni almaksızın çalışmalara başlattığı alanlar var. Biz konuyu yargıya taşıdığımızda bu izin yoktu. Daha sonra alındı. Tarım dışı kullanıma dair de dava açacağız. Bölgede bir yandan da kamulaştırma süreci devam ediyor. Onun da raporlarının tebliğ edilmesini bekliyoruz. Yargıdan umutluyum. Danıştay’ın verdiği karar Avdan Halkı ve yöre için çok önemli bir karar. Temyiz sürecinin de bir an önce sonuçlanıp, geri dönülmez zararların ortadan kaldırılması gerekiyor. Çünkü yok edilen alanlar tarım arazileri, su kaynakları… Çalışmaların yapıldığı alanda artık canlı varlık kalmadı. Unutulmasın ki toprak bizim” ifadelerini kullandı.

AVDAN’DA ÇALIŞMA DURDU