KİRA GELİRİNDEN NE KADARI İSTİSNA OLACAK?

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında konutların kirasından elde edilen gelirden belli bir kısmı gelir vergisinden istisna tutuluyor. Bu yıl mükelleflerin elde ettikleri kira gelirlerinin 33 bin lirası vergiden muaf.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Gelir Vergisi Kanununda yer alan maktu had ve tutarlar ile menkul sermaye iradının beyanında dikkate alınacak indirim miktarı oranı, yeniden değerleme oranı olarak tespit edilen yüzde 58,46 oranında artırıldı.

KONUT KİRA GELİRİNDE İSTİSNA 33 BİN TL

Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki bazı tarifeler ve mükelleflerin yararlanacağı istisna tutarları da ilgili düzenlemelerle tespit edildi. Buna göre, 2023 takvim yılında 21 bin lira olan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı 2024 yılında 33 bin lira olarak belirlendi. Gelir Vergisi Kanunu'nun 21'inci maddesiyle, binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın istisna haddi üzerinde gelir elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamıyor.

GÜNLÜK YEMEK PARASI 170 TL, YOL PARASI 88 TL

Genelge ile 2024 takvim yılında işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedeline ilişkin istisna tutarı 170 lira olarak uygulanacak. Günlük 110 lira olan yemek parası istisna tutarı 170 liraya, 56 lira olan yol parası istisna tutarı da 88 liraya çıktı. Aylık 4 bin 420 lira yemek parası, 2 bin 888 lira yol parası ödemeleri de vergiden istisna olacak.

Evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlara vergi muafiyeti uygulamasında satış haddi de 1 milyon 100 bin liraya çıkarıldı. Bu miktarın aşılması halinde, mükellef, izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacak.

Arızi kazançlardaki 129 bin lira istisna tutarı 200 bin liraya çıkarken, Gelir Vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 2024 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde uygulanmak üzere yeniden belirlendi. 2024 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 110 bin liraya, ikinci dilimi 230 bin liraya, üçüncü dilimi 580 bin liraya, dördüncü dilimi ise 3 milyon liraya çıkarıldı.