MAKARON SİGARAYA YENİ DÜZENLEME

Vergi güvenliği için makaron sigaraya bandrol geldi. Tütün doldurulmaya hazır hale getirilmiş olan sigara kağıtları da tütün ürünleri ve alkollü içkilerdeki gibi bandrol uygulamasına dahil edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan "Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III/C/1) bölümünün birinci paragrafında yer alan “vergi güvenliğini sağlamak amacıyla tütün mamulleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, makaron” ibaresi, ikinci paragrafında yer alan “2402.90.00.00.00 (yalnız tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralar)” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile 4813.10.00.80.00 (makaron)” ibaresi eklendi.

Aynı tebliğin birinci paragrafında yer alan “sigara” ibaresinden sonra gelmek üzere “, makaron” ibaresi eklenirken, ÖTV’ye tabi makaronları bulunduranların yanı sıra bunların "ithalatçı ve/veya imalatçıları" da müteselsil sorumluluk kapsamına dahil edildi.

Tebliğin "Özel etiketi veya işareti olmayan malların tespitinde müteselsil sorumluluk" başlıklı bölümünde yapılan değişiklikle, bandrol taşımayan makaron ürünü için de ÖTV'ye tabi malların tespitinde uygulanan tarhiyat ve vergi ziyaı cezaları uygulanabilecek.

Filtresinin içinde tütün olmayan satışa hazır haldeki makaronlara da tütün ürünleri ve alkollü içkilerdeki gibi bandrol şartı getirildi. Tütün doldurulmaya hazır hale getirilmiş sigara kağıtları da bandrollü ürün izleme sistemi kapsamında olacak. Vergi güvenliğini sağlamak ve vergi kayıp kaçağını önlenmek için yapılan düzenleme 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.