İHRACATÇI HEİMTEX’TE UMDUĞUNU BULAMADI

Küresel enflasyon ve Avrupa pazarındaki daralma karşısında ev tekstili sektöründe dünyanın en önemli fuarları arasında yer alan Heimtextil Fuarı’na endişeli giden Denizlili ihracatçıların bir bölümü beklentilerine yanıt bulurken, birçok firma beklediğini bulamadı. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, hızlı termin, açık hesap açma ve stok talebine yanıt verme gibi avantajlarla siparişler yazıldığını belirtirken, DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, “Fuarda Avrupa ve özelde Almanya’daki duraklamanın etkilerini hissettik. Çok hareketli bir fuar olmadı.” dedi.

Almanya’da Frankfurt kentinde 9- 12 Aralık tarihleri arasında düzenlenen ev tekstili sektörünün en önemli organizasyonu Heimtekstil Fuarı’na Denizli’den 80 firma katıldı. Sektörde geçen yıldan bu yana yaşanan daralma nedeniyle fuara endişeli giden ev tekstili ihracatçılarının önemli bir bölümü umduğunu bulamadı. Ziyaretçi sayısının azlığı dikkat çekerken, firmalar özel koleksiyon, hızlı termin, açık hesap avantajlarını değerlendirerek siparişler aldı. Küresel rakipler Hindistan, Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerle fiyat farkının devam ettiği gözlendi.

İHRACATÇI HEİMTEX’TE UMDUĞUNU BULAMADI

“FİRMALARIMIZ ÖZEL KOLEKSİYONLARLA FARK YARATTI”

Fuarı değerlendiren Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, hızlı termin, açık hesap açma ve stok talebine yanıt verme gibi avantajlarla siparişler yazıldığını belirtti. Hindistan, Bangladeş, Pakistan gibi rekabet edilen pazarlarla fiyat farkının devam ettiği ortamda Türk firmalarının ve özellikle Denizlili ev tekstili üreticilerinin fuara özel koleksiyonla fark yarattığını dile getiren Memişoğlu, “Ancak Arap, Rus, Ukrayna, Afrika pazarından çok fazla ziyaretçi yoktu. Bu durumun Almanya’nın vize politikasından kaynaklanmış olabileceği ifade edildi. Yeni hedefimiz mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşecek Hometex Fuarı” dedi.

İHRACATÇI HEİMTEX’TE UMDUĞUNU BULAMADI

“İhracatçının desteklenmesi gerektiğini ortaya koydu”

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu ise 280 Türk firması içinde 80 katılımcı ile fuara Denizli damgasının vurulduğunu belirterek, “Fuarda Avrupa ve özelde Almanya’daki duraklamanın etkilerini hissettik. Çok hareketli bir fuar olmadı. Biz ihracatçı ile ilgili sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Artan maliyetler, düşük dolar kuru ve Avrupa’da yaşanan resesyonun etkilerini hissettik. İhracatçının desteklenmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Fuarda bize gösterdi ki, bu şartlarda ihracatımızı artırmamız mümkün değil. İhracatçının içerde artan maliyetler karşısında kur ve finansman yönünden desteklenmesi lazım. Hükümetin ihracata destek söylemini görüyoruz ama icraatlarda da bunu görmek istiyoruz. Türk ihracatçısının desteğe ihtiyacı var” diye konuştu.

İHRACATÇI HEİMTEX’TE UMDUĞUNU BULAMADI

EV TEKSTİLİNDE DÜNYANIN EN BÜYÜK FUARINA EV SAHİPLİĞİ YAPABİLİRİZ”

Denizli Sanayici ve İş İnsanları (DESİAD) Derneği Başkanı Nuri Turgut ise fuardaki kan kaybına dikkat çekti. İstanbul Havalimanı yakınında devletin desteği ve yönlendirmesi, Türk fuarcılık firmalarının oluşturacağı bir konsorsiyum ile iki yıl gibi kısa bir içinde dünyanın en büyük ev tekstili fuarına ev sahipliği yapılabileceğini söyleyen Turgut, “Heimtextil kan kaybeden bir fuar. Körfezden, Ortadoğu’dan çok az, Afrika kıtası, Türk Cumhuriyetlerinden gelen giden yok. Bir miktar Balkan ülkelerinden ziyaretçi vardı. Rus ziyaretçi sayısı çok düşüktü. Coğrafya dağılımlarında hedeflenen yerler yoktu. Bunun ötesinde ev tekstilcisinin yaşadığı fiyatla ilgili problemler devam ediyor. Orta ve küçük ölçekli müşteriye yönelmek gerekiyor. Bizler fuarda üzerimize düşeni yaptık. Ürünlerimizi sergiledik. Fedakarlıkla fiyatları verdik. Birkaç ay içinde geri dönüşleri görmemiz lazım. Önerimiz bu fuarın Türkiye’de yapılması. İstanbul’ un jeopolitik konumunu dikkate aldığımızda tekstilden gıdaya, makinaya ihracata çarpan etkisi çok büyük olur. Almanya’ya mahkum olmayalım. İki yıl içinde bu alanda dünyanın en büyük fuarını hayata geçirebiliriz” şeklinde konuştu.