KİRA GELİRİNİ BEYAN ETMEYENLER MERCEK ALTINDA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla kira gelirini beyan etmeyenleri mercek altına aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla çalışma başlattı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira geliri beyanname dönemi yaklaşırken, mart ayında kira gelirlerinin eksiksiz beyan edilmesini sağlamayı hedefliyor.

Gayrimenkul sahiplerinin kira gelirlerini mercek altına alan Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında denetim çalışmalarını sıkılaştırdı. Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucu kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konutu analiz eden Bakanlık, kiralık olarak tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak.

Başta banka ve tapu kayıtları olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen veriler sonucu beyanname vermesi gereken mükellefler tespit edilerek vergi beyanında bulunmaları sağlanacak. Kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde kiracılardan edinilen bilgiler elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığının sistemlerine aktarılacak; bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontroller gerçekleştirilecek.

Geçen yıl yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alındı. Vergide gönüllü uyumu artırma amacıyla yasal işlemlerden önce mükelleflere kısa mesaj gönderilirken hatırlatmaya rağmen geri dönüş yapmayan mükellefler izaha ve gönüllü uyuma davet edildi. Yapılan çalışmaların katkısıyla 2023 yılında mükelleflerin beyan dışı bıraktıkları gelirleri beyan etmeleri sağlanarak kira gelirlerine ilişkin 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındı.

Kayıt dışı ekonominin önüne geçmek için kira gelirlerine yönelik çalışmalara hız verilirken, beyannamelerin internette Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebildiği hatırlatılarak, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacağı kaydedildi.