ÇİĞ SÜT ÜRETİCİLERİNİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Ulusal Süt Çalıştayı kamu ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Çalıştaya katılan Köy Koop Genel Başkanvekili ve Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol; tarım, hayvancılık ve özellikle sütte 4 yıllık elem planını belirlediklerini ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi işbirliği ile ‘Üretim ve Üreticinin Yüzyılı: Ulusal Süt Çalıştayı’ düzenlendi. Çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile başta süt sanayicileri olmak üzere birlikler, yem sektörü, perakende sektörü ve süt sektörüyle bağlantılı paydaşlar katıldı. Son 21 yılda hayvancılık sektöründe önemli destekler sağlandığını anlatan Bakan Yumaklı, “Son 21 yılda hayvancılıkla alakalı rekabet gücünü artırmak adına önemli çalışmalar yaptık. Desteklemeler, kırsal kalkınma hibeleri, Ar-Ge faaliyetleri, regülasyon olmak üzere dörtlü bir saç ayağına oturttuk. Son 21 yılda sektöre verilen destek rakamı 312 milyar lira. 2024'te bu rakamın 19,1 milyar lira olarak gerçekleşmesini ön görüyoruz. Yetiştiricimizin finansal ihtiyacını karşılamak üzere uygun oranlı krediler var. Bu doğrultuda yetiştiricimizin kullandığı kredi büyüklüğü yaklaşık 114 milyar lirayken, TARSİM'in hayvancılıkla alakalı karşılamış olduğu hasar tazminat tutarı 16 milyar lira. Kırsal kalkınma yatırımlarıyla yaklaşık 93 bin projeye 95 milyar liralık hibe desteği sağladık” ifadelerini kullandı. Kaba yem ihtiyacı karşılama oranının ise yüzde 69'dan 92'ye yükseldiğini aktaran Bakan Yumaklı, hayvan hastalıkları ve tarımsal örgütler konusunda da önemli çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
“BU ÇALIŞTAYDAN ÇIKACAK HUSUSLARDAN CİDDİ BİR BEKLENTİMİZ VAR”
İlerleyen günlerde 2028'e kadar olan Hayvancılık Yol Haritası'nı paylaşacaklarını hatırlatan Bakan Yumaklı, "Üreticimizi ve tüketicimizi koruyup kollayacak yol haritasını sektörümüzün katkılarıyla hazırladık. Amacımız kayıtlı, verimlilik, kalite ve sürdürülebilirlik esasına uygun, bu temeller üzerine oturmuş bir hayvancılık sektörü oluşturmak. Yol haritamızda süt sektörünün önemli bir yeri var. Özellikle verim ve kalitenin artırılmasını çok önemsiyoruz. Kayıplarımıza baktığımızda burada büyük bir sorun olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla çiğ sütte kalite ve hijyenin politikamızın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtmek istiyorum. Bu çalıştaydan çıkacak hususlardan ciddi bir beklentimiz var. Bizim oluşturmuş olduğumuz kapsamı büyük oranda teyit edecek. Buradan çıkacak sonuçta eğer eksik bıraktığımız bir şey varsa hayvancılık politikamıza ekleyeceğiz. Çiğ süt eylem planımızın sonucunda süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunmasını ve piyasa istikrarının sağlanmasını bekliyoruz. Üreticilerimizin güçlendirilmesini, çiğ sütün Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uygun hale getirilmesini hedefliyoruz” dedi.
“4 YILLIK EYLEM PLANI HAZIRLADIK”
Çalıştaya Denizli’den Köy Koop Genel Başkanvekili ve Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol katıldı. Toplantıyı değerlendiren Varol; “Tarım, hayvancılık ve özellikle sütte 4 yıllık elem planı hazırladık. Bu çalıştay bir eylem planı çalışması oldu. Bakan Yumaklı, burada çıkan kararların sonuna kadar arkasında duracaklarını söyledi. Sektörün tüm paydaşları da oradaydı. Ortak akılla bir politika belirlendi” diye konuştu.
“BOŞALAN KÖYLERDE ÜRETİM TEKRAR CANLANACAK”
Üretimde sıkıntıların olduğunu ifade eden Başkan Varol; “Artık köyler boşaldı. Boşalan köylerde üretim tekrar canlanacak. Köyler sadece üretim anlamında değil, sosyal ve ekonomik anlamda da canlanması için çalışma yaptık. Buralarda özellikle gençler ve kadınlar teşvik edilecek. Sağlıklı gıdanın üreticiden tüketiciye kadar olan aralığı kontrol altında olacak. Böylece, piyasaya istikrar getirilmiş olacak. Desteklemeler de bu ana tema üzerinden uygulanacak. Olması ya da olmaması gerekenler konuşuldu. Çalıştayın sonucu rapor haline dönüştürüldü. Çalıştay sonuçları ve yol haritası önümüzdeki günlerde Bakan Yumaklı tarafından açıklanacak” şeklinde ifade etti.