27 MODELDE TÜRKİYE KAPISI KAPANDI

Ticaret Bakanlığı'nın elektrikli araç ithalatı ile ilgili yeni düzenlemeleri, birçok popüler marka ve modelin Türkiye pazarına girişini engelliyor. Eğer mevcut yasal düzenlemelerde bir değişiklik olmazsa, toplamda 27 elektrikli araç modeli Türkiye'de satışa sunulamayacak. Yasakla karşı karşıya kalan otomobil üreticileri ise, Türkiye'deki yeni ithalat koşullarına uyum sağlamak için gereken adımları atmaya hazır olduklarını belirtiyorlar. İşte bu durumdan etkilenen araçların listesi...

 

2022 yılında elektrikli araç sayısının 5,5 kat artarak 80 bin 43'e ulaştığı Türkiye otomotiv pazarında, her 1000 otomobilden 5'inin elektrikli olduğu gözlemlendi. Otomobil Gazetecisi Emre Özpeynirci, 2024 yılında Türkiye pazarına sunulması beklenen dikkat çekici elektrikli otomobil modellerini sıraladı. Bu modeller arasında Alfa Romeo Milano, Audi Q4 e-Tron, BMW iX2, Mercedes EQA ve daha birçok prestijli model yer alıyor.

Togg’un pazar girişiyle canlanan elektrikli araç satışları, "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" ile bir dönüm noktasına ulaştı. 29 Aralık'ta yürürlüğe giren bu tebliğ, belirli elektrikli araç modellerinin Türkiye'ye ithalatını durdurdu. Özpeynirci, mevcut yasal durumun değişmemesi halinde bu araçların Türkiye'ye resmi olarak getirilemeyeceğini belirtiyor.

 

27 MODELDE TÜRKİYE KAPISI KAPANDI

 

Volvo'dan Açıklama: Gereken Adımları Atacağız

Yeni ithalat koşullarından etkilenen Volvo EX30 modeli için Volvo'dan bir açıklama yapıldı. Şirket, "Yeni ithalat koşullarının izin verdiği noktada ve zamanda, Volvo EX30 modelimizi Türkiye'de satışa sunabilmek için gereken adımları atacağız" ifadelerini kullandı.

İşte 2024 Yılında Satılamayacak Olan Elektrikli Araçlar

Bu yeni düzenlemelerden etkilenen bazı önemli elektrikli araç modelleri şunlardır:

BMW iX3

BYD Atto 3, BYD Han, BYD Seal U, BYD Dolphin

Cupra Tavascan

Dacia Spring

Ford Mustang Mach-E

Hongqi E-HS9

Leapmotor T03

Lexus RZ 450E, Lexus UX

MG Cyberster, MG MG4, MG Marvel R, MG ZS EV

Neta U, Neta GT, Neta AYA

Nissan X-Trail e-Power

Seres 3

Skywell ET5, Skywell EA3, Skywell EA5

Subaru Solterra

Toyota bz4x

Volvo EX30