YALAN DOĞRUDAN HIZLI YAYILIYOR
Denizli’de düzenlenen ‘Yeni Medya ve İletişim Kampı’nın açılışında konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yalan haberin yaygınlaşma hızının doğru haberden kat kat fazla olduğunu savundu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYGM) tarafından her yıl yapılan Tematik Kış Kamplarının bu yıl 8.'si düzenleniyor. Türkiye'de 10 ilde 10 farklı temanın işleneceği kış kampları kapsamında Denizli'nin ev sahipliğinde gerçekleşen "Yeni Medya ve İletişim Kampı" açılış programı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün Sosyal Tesisler Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Farklı illerden gelen 180 öğrencinin katılımıyla 29 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında beş gün sürecek kampın açılışına, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, KYGM Genel Müdür Yardımcısı Haluk Tayyip Yetim, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, TRT Sunucusu Işıl Açıkkar, diğer protokol üyeleri ile öğrenciler katıldı.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gençlerin medya kullanımı ve RTÜK hakkında yaptığı açış konuşmasında, medyanın kamuoyunu doğru bilgilendirmesine işaret etti, halkın iradesine, milli egemenliğe karşı herhangi bir karşı pozisyonda olmaması gerektiğini vurguladı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak, Türkiye Cumhuriyetini, Türk medyasını ve Türk insanını her türlü olumsuzluktan korumak adına çalışma yürüttüklerini ifade eden Şahin, "Hakkında en fazla dezenformasyon yapılan kurumlardan biri hiç şüphesiz RTÜK’tür. Fakat biz tüm bu sistematik kampanyalara karşı hukuk çerçevesinde sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.
Yapılan tüm bilimsel çalışmaların ve pratik olarak da gözlemlerin yalan bir haberin yaygınlaşma hızının doğrunun hızından kat kat fazla olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Şahin, "Özellikle dijital mecralarda bu hız daha da artıyor. Yalan haber bugün dünyada bir güvenlik sorunu olarak tartışılıyor. Çeşitli ülkeler yalan habere karşı farklı çalışmalar gerçekleştiriyor. İngiltere’de hükümet toplumun dijital platformların rahatsız edici içeriklerinden korunması, içeriklerin denetlemesi için “Çevrimiçi Güvenlik Yasası” ile OFCOM’u yetkilendirdi. Almanya ve Fransa da sosyal medya alanında sıkı düzenlemeleri hayata geçirdi" diye konuştu.
GENÇLERİN MEDYA KULLANIMI
RTÜK'ün, gençleri ve onların gelişimlerini ön planda tutan, çıkarlarını gözeten bir tutum izlemeyi görev bildiğini ifade eden Şahin, "RTÜK’ün Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması çok önemli veriler ortaya koydu. 15-21 yaş grubundaki 6 bin 626 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 35,6’sının az, yüzde 35’inin orta ve yüzde 29,4’ünün yüksek dijital okuryazarlık seviyesinde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılanların ekran bağımlılık düzeylerine dair yapılan incelemede yüzde 37,1’inin yüksek, yüzde 26,9’unun orta, yüzde 36’sının ise az düzeyde ekran bağımlılığı olduğu saptanmıştır. Buna göre her on gençten dördünün ekran bağımlılık düzeyi yüksektir" ifadesini kullandı.
Televizyon izleme süresinin dünya genelinde 2 saat 54 dakika ve Türkiye genelinde 4 saat 33 dakika iken bu sürenin gençlerde 1 saat 42 dakika olduğuna işaret eden Şahin, "Araştırmaya göre 15-21 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76,3’ü televizyon izliyorken yüzde 23,7’si televizyon izlememektedir. Gençlerin izleme süresi 2018’de 2 saat 51 dakika iken 2021 yılında 1 saat 42 dakikaya gerilemiştir. Bunda ekran çeşitlenmesinin ve alternatif yayınların etkili olduğu söylenebilir. Televizyon yayınları yüzde 88,1 oranıyla televizyondan izlenmekte, televizyon bu anlamda önemini hâlen korumaktadır. Araştırma sonucunda 15-21 yaş arası gençlerin yüzde 33,8’inin radyo dinlediği, yüzde 66,2’sinin ise dinlemediği tespit edilmiştir. Radyo yayınları en fazla yüzde 73,5 oranıyla cep telefonundan, yüzde 48,5 ile araç radyosundan, yüzde 21,7 ile televizyondan, yüzde 11,8 ile bilgisayar/tabletten ve yüzde 6,8 oranıyla klasik radyodan takip edilmektedir" ifadesini yer verdi.
İnternet kullanımına dair bilgi aktaran Şahin, "Veriler incelendiğinde 15-21 yaş grubundaki gençlerin yüzde 92,3’ünün internet kullandığı, yüzde 7,7’sinin ise internet kullanmadığı görülmüştür. İnternet kullanımının dünya genelindeki oranı yüzde 65 iken internet kullanım süresi dünya genelinde 6 saat 54 dakika ve Türkiye genelinde 7 saat 57 dakikadır. Gençlerde ise günlük 4 saat 37 dakika olarak belirlenmiştir. Araştırmaya göre gençler internette en çok mesajlaşmayı tercih etmektedirler. Bunun yanında gençlerin yüzde 94,8’inin sosyal medya içeriklerini, yüzde 94,7’sinin müzik içeriklerini, yüzde 91,9’unun film/dizi gibi içerikleri, yüzde 91,8’inin video içeriklerini ve yüzde 76’sının dijital oyun içeriklerini tükettikleri görülmektedir. Gençler dijital yayın platformu içeriklerini, internette yer alan içerikleri ve radyo içeriklerini en fazla cep telefonundan tüketmeyi tercih etmektedir" dedi.
Gençlerin içerik üretimleri hakkında da bilgi veren Şahin, "Gençlerin en çok fotoğraf paylaştığı (yüzde 80,8) ve bir web sitesine yorum yazdığı/post eklediği (yüzde 60,9) görülmüştür. Gençlerin yüzde 53,7’si video içeriği üretiyorken yüzde 42,2’si blog yazarlığı yapmaktadır. Gençlerin habere ulaşmak amacıyla yüzde 71 oranında sosyal medyayı, yüzde 70 oranında televizyonu, yüzde 46 oranında internet haber sitelerini, yüzde 18 oranında yazılı basını ve yüzde 10 oranında radyoyu kullandığı tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.
"GENÇLERİN YANINDAYIZ"
Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdür yardımcısı Haluk Tayyip Yetim de yaptığı konuşmada, "Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü olarak barınma ve beslenme hizmetlerinin yanı sıra mezuniyet sonrası hayatlarınıza da ne katabiliriz bunun düşüncesinde bu programları icra ediyoruz. Buna benzer sizlerin de aklına gelecek 'böyle yapsak daha iyi olur' diyeceğiniz her şeye açığız. Etkinlik boyunca burada bakanlığımızdan ilgili memur arkadaşlarımız olacak, onlara iletebiliirsiniz. Umarım dolu dolu, faydalı bir etkinlik olur. Bugün itibarıyla 10 farklı ilde 1800 öğrencimizin katılımıyla bu programlar icra edilecek. İnşallah buradan, bizim en çok önemsediğimiz, sizin güzel vakit geçirerek, bir şeyler öğrenerek ayrılmanız. İnşallah anı defterdinize bir şeyler katmış, storylerine bir story eklemiş oluruz. Bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün her zaman gençlerin yanında olduğunuzu bilmenizi isterim" ifadelerine yer verdi.
180 ÖĞRENCİ KATILIYOR
Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman da Denizli'de 12 bin 390 genciyi yutlarda misafir ettiklerini belirterek, ülkenin geleceğinin, iyi yetişmiş ve donanımlı gençlerde olduğunu ifade etti. Gençleri geleceğe iyi hazırlamak istediklerini vurgulayan İlman, "Bu amaçla açtığımız kurslar, seminerler, konferanslar, atölye çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri, yarışma turnuvalar, tarih ve kültür gezileri, tematik kış kampları, önemli gün ve hafta etkinlikleri, denayap teknoloji atölyeleri ile yurtlarımız ve gençlik merkezlerimiz son yıllarda adeta bir hayata hazırlık okulu konumuna gelmiştir. Bugün ülkemiz genelinde 10 İlimizde 10 Farklı Tema ile Yurtlarımızda kalan 81 İlden 1800 gencin katıldığı 8. KYK Tematik Kış Kampları Başlıyor. Biz de Denizli Gençlik ve Spor ailesi olarak ‘Yeni Medya ve İletişim Kampına’ ev sahipliği yapmaktan ve ülkemizin dört bir yanından gelen 180 kıymetli gencimizi misafir etmekten dolayı Onur Duyuyoruz" diye konuştu.
Dolu dolu geçecek kamp döneminde Yeni Medya ve İletişim alanında uzman çok değerli 9 ünlü ismin tecrübelerini paylaşacağını dile getiren İlman, "Ayrıca Sinema, Yarışmalar,Spor Aktiviteleri, Şehitlik Ziyaretlerimiz Olacak ve Şehit Ailelerimizle Bir Araya Geleceğiz. Ülkemizin gözbebeği olan Denizli’mizin Tarihi, Doğal ve Kültürel Mekanlarına Gezilerimiz İle Yaşamınızda İz Bırakacak 5 Günlük Bir Kamp Dönemi Geçireceğinize İnanıyorum" ifadelerini kullandı.