IŞIKLI GÖLÜ VE ACIGÖL ULUSAL ÖNEM STATÜSÜNDE

Denizli'deki Işıklı Gölü ve Acıgöl başta olmak üzere Türkiye'de toplam büyüklüğü 1,6 milyon hektar olan 6 bin 418 sulak alan, "Ulusal Sulak Alan Yönetim Bilgi Sistemi (SAYBİS)" ile kayıt altına alındı. Bakanlık iki sulak alanın ulusal düzeyde öneme sahip olduğunu açıkladı.

Sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşme olan Ramsar Sözleşmesi, 2 Şubat 1971'de İran'da imzalandı. Adını imzalandığı şehir olan Ramsar şehrinden alan sözleşme 1975'te yürürlüğe girdi. Merkezi İsviçre olan 171 ülkenin dahil olduğu sözleşmeye, Türkiye 1994'te Bakanlar Kurulunun imzaladığı "Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme" ile taraf oldu.

Sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konularında kamuoyu bilincini geliştirmek maksadıyla 2 Şubat günü, her yıl "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kutlanıyor. Dünya genelinde 2bin 400'ün üzerinde yerde 2,5 milyon kilometre kare alanı kapsayan Ramsar Alanı çerçevesinde Türkiye'nin hali hazırda 184 bin 487 hektarlık yüz ölçümü ile Ramsar Alanı olarak belirlenmiş 14 alanı bulunuyor.

IŞIKLI GÖLÜ VE ACIGÖL ULUSAL ÖNEM STATÜSÜNDE

IŞIKLI GÖLÜ VE ACIGÖL, ULUSAL ÖNEME HAİZ SULAK ALAN

Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi ile korunan 14 alan dışında, 59'u ulusal, 47'si mahalli önemi haiz sulak alan olmak üzere toplam 1 milyon 161 bin 205 hektar büyüklüğünde 120 sulak alan, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce sulak alan ilan edilerek koruma altında bulunuyor. Denizli ile Afyonkarahisar arasındaki 55 bin 95 hektar büyüklüğe sahip Acıgöl ile Çivril'de 33 bin 693 hektar büyüklüğündeki Işıklı Gölü, Denizli'de Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan statüsünde yer alıyor.

BAKAN YUMAKLI SULAK ALANLARA DİKKAT ÇEKTİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlık bünyesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün (DKMP) sulak alanların korunması için gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin bilgi verdi. Yumaklı, yağmur ormanlarından sonra biyolojik açıdan en üretken ekosistemler olan sulak alanların gerek ekolojik dengenin sağlanmasında gerekse biyolojik çeşitliliğin korunmasında taşıdıkları öneme dikkati çekti.

IŞIKLI GÖLÜ VE ACIGÖL ULUSAL ÖNEM STATÜSÜNDE

RAMSAR ALANLARI

Sulak alanların korunması ve geliştirilmesinin önemine işaret eden Bakan Yumaklı, Sulak Alanların Korunması Sözleşmesine (Ramsar Sözleşmesi) 1994 yılında taraf olan Türkiye'de 30 yıllık süreçte 14 sulak alanını (Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü ve Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü ve Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meke Gölü, Kızören Obruğu, Kuyucuk Gölü ve Nemrut Kalderası) sözleşme listesine Ramsar Alanı olarak dâhil ettiğini kaydetti.

ULUSAL SULAK ALAN KOMİSYONU

Bakan Yumaklı, 2002 yılında yapılan mevzuat revizyonu ile sulak alanların doldurulması ve kurutulmasının yasaklandığını, aynı yıl Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini hatırlattı, Ulusal Sulak Alan Komisyonunun görev ve çalışma usullerinin belirlendiğini kaydetti. Son 5 yılda DKMP Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ile ulusal sulak alan envanterinin bitme aşamasına geldiğini bildirdi. Ramsar Sözleşmesi'nin 'sulak alanların akılcı kullanımı' prensibi kapsamında Sulak Alan Yönetim Planları hazırlandığını belirten Yumaklı, DKMP Genel Müdürlüğünce 1999 yılından bu yana Sulak Alan Yönetim Planları hazırlandığını, o tarihten bu yana 76 sulak alanın yönetim planı hazırlandığını kaydetti.

IŞIKLI GÖLÜ VE ACIGÖL ULUSAL ÖNEM STATÜSÜNDE

ULUSAL SULAK ALAN YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

Bakan Yumaklı, yine DKMP Genel Müdürlüğünce kurulan "Ulusal Sulak Alan Yönetim Bilgi Sistemi (SAYBİS)" ile tüm sulak alanlarının kayıt altına alındığına işaret ederek, "Bugüne kadar toplam büyüklüğü 1,6 milyon hektar olan 6 bin 418 sulak alanı sisteme kaydettik. Kısa adı SAYBİS olan sistem ile ülkemizdeki kayıt altına alınan tüm sulak alanların bilgileri burada toplanmakta ve halkımıza sunulmaktadır. Bu sistem yalnızca envanter içermemekte, statülü sulak alanlarda verilen sulak alan faaliyetlerine yönelik izinler de buradan yürütülmektedir. Ayrıca halkımız sulak alanlarda yapacağı başvuruları e-Devlet üzerinden de kolaylıkla yapabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı; "Her yıl sulak alanların bir işlevinin tema olarak kullanıldığı etkinlikler kapsamında 2024 yılının Dünya Sulak Alanlar Günü teması 'Sulak Alanlar ve İnsanlık Refahı'dır. Dünya Sulak Alanlar Günü'nün bu yılki sloganı ise 'Hayat, Sulak Alanlar ve İnsanlar ile İç İçe' olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.