ORTAK ŞARJ GİRİŞİNE GEÇİLİYOR

Avrupa Birliği'nin ardından Türkiye de elektronik cihazlarda 'ortak şarj' kullanımına geçiş yapma kararı aldı. 28 Aralık'tan itibaren başlayacak yeni uygulamayla, tüketiciler artık şarj cihazı olmadan da ürün satın alabilecek.

 

BTK'DAN YENİ YÖNETMELİK HAZIRLIĞI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nde önemli bir değişikliğe imza atarak, elektronik cihazlarda ortak şarj kullanımı için harekete geçti. Hazırlanan yönetmelik taslağına göre, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar ve daha birçok elektronik cihaz USB Type-C şarj girişi ile uyumlu olacak şekilde üretilecek. Bu değişiklik, tüketicilere daha esnek bir kullanım imkanı sunarken, çevresel etkilerin azaltılmasına da katkı sağlayacak.

ŞARJ CİHAZI ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Yeni düzenlemeyle, şarj cihazının ayrı bir ürün olarak satılmasına olanak tanınacak. Bu sayede, tüketiciler zaten sahip oldukları şarj cihazlarını yeni aldıkları ürünlerle kullanabilecekler. Bu uygulama, şarj cihazlarının tekrar tekrar üretilmesinin önüne geçerek, elektronik atık miktarının azalmasına yardımcı olacak. Özellikle Türkiye'de yılda satılan yaklaşık 15 milyon cep telefonu göz önüne alındığında, bu değişikliğin ekonomik ve çevresel faydaları büyük olacak.

TASARRUF VE ÇEVRESEL FAYDALAR

AB ülkelerinde her yıl şarj aletlerine harcanan yaklaşık 2,4 milyar euro ve oluşan 11 bin ton elektronik atığın yanı sıra, ortak şarj çözümü ile yıllık yaklaşık 1.000 ton atık azalması bekleniyor. Türkiye'de ise bu uygulamanın, yılda yaklaşık 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlaması öngörülüyor. Bu değişiklikle birlikte, hem tüketicilerin hayatı kolaylaşacak hem de çevre korunmuş olacak.