“BU BÖLGE MİLLİ PARK OLMALI”

Bölge sakinleri, Baklan’dan başlayarak Boğaziçi, Mecidiye, Hayrettin ve Armutalan Mahallesi'nde bulunan doğal bitki örtüsünü korumak için bu bölgenin milli park ilan edilmesini istiyor.

Çalkebir Derneği Başkanı Ahmet Akbay, Baklan ile 4 mahallede bulunan bitki örtüsüne dikkat çekti. Baklan ile birlikte Boğaziçi, Mecidiye, Hayrettin ve Armutalan'da bulunan doğal örtüyü korumak için bu bölgenin milli park ilan edilmesini istediklerini ifade eden Başkan Akbay; “Boğaziçi, bugünkü konumu ile bölgenin en iyi hava ve oksijen deposudur. Köyde yaşayanlarda ilerlemiş yaşlarına rağmen koah hastalığı görülmez her ne kadar koah hastalığı olan varsada köy havasının temizliği sayesinde hastalarin oksijen makinesine bağlı olmadan yaşamlarını idame ettirebildiklerini biliyoruz. Köyümüz,

klimatik faktörler , bölge seviyesinde üstün tabii fizyocoğrafik yapıya, bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliklerine ve manzara güzellikleri ile büyük bir potansiyele sahiptir. Boğaziçi, 70’li yıllarda ‘Köyün üst tarafları’ dediğimiz Asar, Yesilgöl mevki Armutalan altlarına kadar fidan dikimi yaparak orman bitki ve ağaç örtüsüne katkı sağlamıştır” dedi.

“BU BÖLGE MİLLİ PARK OLMALI”

“DOĞAL ZENGİNLİĞİZİ HIZLA YOK EDİYORUZ”

Boğaziçi Mahallesi’ndeki ekosistemin dünya üzerindeki oksijen deposu özelliği olduğunu söyleyen Başkan Akbay; “Köyde akşama kadar çalışıp yorulan biri iki saat istirahat ettiğinde iyi bir uyku alır dinçleşerek güne başlar. Böyle bir yerin konumu tanıtılmalı, o yerin genel iklim  karakteri ile bitki örtüsü hakkında biz insanlara faydasını bilmeliyiz. Bugün orman dikiminde çalışan birçok insanımız sigorta emeklilik ile o zaman tanışmıştır. Gelelim bu güzel köyün havasını suyunu ekoloji sistemini nasıl koruya bileceğimize… Tabiat bize bütün şifalı otlarını, şifalı meyvalarını sunarken bizler tarla anlarında bulunan bu güzel doğa çeşitliliği ve zenginliğini bir hızla yok ediyoruz. Bizim meralarımızda  dağımızda doğal yetişen karakekikten tutun da kuşburnu, beyaz ve kırmızı alıç, sumak, ‘Ahlat’ dediğimiz armut, tavsanak, meşe, ardıç, akçam, kızılçam, çay otu ve mantarları, doğal olarak yetişen yiyecekler olarak sayabiliriz. Daha birçok bitki türlerimiz var” diye konuştu.

“BU BÖLGE MİLLİ PARK OLMALI”

“BOĞAZİÇİ ORMANLARI MİLLİ PARK OLSUN”

Başkan Akbay, “Günümüzde insanoğlunun doğayı hoyratça bozup, delik deşik etmediği yer neredeyse  kalmadı. Bakir kalmış doğamızı korumak bizlerin görevi olmalı… Doğaya saygılı olmalıyız. Bize her türlü yaşam fırsatı veren doğayı katledemeyiz. Doğayı korumalıyız. Ata topraklarımızda yüzyıllarca sağlıklı yaşamak istiyorsak doğa ile barışık olacağız ormanların süsü ağaçlarımızı odun gözüyle bakıp yok etmemeliyiz. Baklan’dan başlayarak Boğaziçi ormanları, milli park olsun istiyoruz. Havamız, suyumuz korunsun, kirlenmesin istiyoruz. Ağaçlarımız yok olmasın istiyoruz” şeklinde ifade etti.

“BU BÖLGE MİLLİ PARK OLMALI”