KADIN VE GENÇLERE İLAVE DESTEK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2028 yıllarında uygulanacak 5 yıllık Hayvancılık Yol Haritasını açıkladı. Kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Bakan Yumaklı, aşılı kuzu ve oğlaklar için de destek verileceğini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sosyal Tesisleri'nde düzenliği basın toplantısında, 2024-2028 yıllarında uygulanacak "Hayvancılık Yol Haritası"nı açıkladı. Ana görevlerinin 85 milyon vatandaşın ve 57 milyondan fazla turistin gıda ihtiyacını güvenilir şekilde karşılamak olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı, verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi merkeze alarak 5 yıllık Hayvancılık Yol Haritasını oluşturduklarını kaydetti.

Genel olarak 10 madde altında topladıkları yol haritasının ilk başlığının "Hayvansal Üretimin Planlanması" olduğunu ifade eden Yumaklı, diğer başlıkları "Hastalıklarla Mücadelede Yeni Tedbirler", "Islah Eylem Planı", "Anaç Hayvan Üretimi"ve "Yeni Destekleme Modelleri" olarak açıkladı. Hayvansal üretimin en temel girdisi kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, mera varlığını ve yapılarını, pazarlama imkanlarını dikkate aldıklarını ifade eden Yumaklı, sözleşmeli üretim modelini yaygınlaştırdıklarını vurguladı.

AŞILANAN KUZU VE OĞLAĞA DA DESTEK VERİLECEK

Hayvancılık işletmelerinin ekonomik açıdan güçlü, dirençli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla etkin bir destekleme modeline geçtiklerini ifade eden Bakan Yumaklı, "Hastalıklarla Mücadelede Yeni Tedbirler" getirdiklerini belirterek, "Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz. Yetiştiricimizin göz bebeği hayvanlarını korumak için topyekun mücadelemizi sürdürüyoruz. Hayvan hastalıklarına yönelik Ulusal Aşı Üretim Tesisi, Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezi, Soğuk Zincir İzleme Sistemi'ni hayata geçiriyoruz. Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık vererek gerekli aşı desteğini bakanlık olarak sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

KADINLARA YÜZDE 70 İLAVE DESTEK

Mevcut desteklemelerde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar olduğuna işaret eden Yumaklı, yeni desteklemelerde bu sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese, ürettiği kadar destek verileceğini kaydetti. Temel, yönlendirici ve verimlilik esaslı destekleme modelini hayata geçirdiklerini belirten Yumaklı, "Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Kadınlarımıza ve gençlerimize pozitif ayrımcılık yapıyor, ilave olarak yüzde 70 destek sağlıyoruz. Sübvansiyonlu kredilerde gençlere, kadınlara ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim gerçekleştiriyoruz. Aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak, en az iki kat destek almış olacak" diye konuştu.

4 KAT ARTACAK

Yeni destekleme modelinden örnek veren Bakan Yumaklı, "Mesela sahibi kadın olan bir aile işletmesi düşünelim. Tüm şartları yerine getirdiğinde, buzağı başına mevcut modelde 2 bin 68 lira destek alırken, yeni sistemde, ilave verdiğimiz aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5 bin 200 lira alacak. Yani 2 buçuk kat fazla destek alacak. Eğer bu işletme, ari işletme olursa ilave destek vereceğiz ve bu rakam buzağı başına 7 bin 900 liraya kadar çıkabilecek. Böylece desteği yaklaşık 4 kat artmış olacak" ifadesini kullandı. Bakan Yumaklı, besici aile işletmesine 20 buzağıyı kesimine kadar beslediği takdirde, kesim anında dana başına ilave olarak 4 bin 500 liraya kadar destek verileceğini kaydetti.

IPARD desteklerini 42 ilden 81 ile yaygınlaştırdıklarını dile getiren Yumaklı, sübvansiyonlu kredilerde kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim oranları uyguladıklarını, hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limitini 60 milyon liraya, ari işletmelerde 80 milyon liraya çıkardıklarını bildirdi.

AŞILARIN ÜCRETİNİ BAKANLIK KARŞILAYACAK

Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık vererek gerekli aşı desteğini Bakanlık olarak sağlayacaklarına işaret eden Yumaklı, "Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla ülke genelindeki tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun-keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun-keçi vebası aşısı yapılacak. Bahsettiğim tüm bu aşıların ücretlerini Bakanlık olarak biz karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

DİŞİ BUZAĞIYA İLAVE DESTEK

Yol haritasının başlıklarından birinin de anaç hayvan üretiminin artırılması olduğunu vurgulayan Yumaklı, ihtiyaç duyulan anaç hayvanları Bakanlığın işletmelerinden karşılayacak şekilde planlama yaptıklarını ifade etti. Yumaklı, "Anaç hayvan sayısının artırılması amacıyla dişi buzağılara ilave destek veriyoruz. TİGEM ve Et ve Süt Kurumu iş birliği içerisinde hayata geçireceğimiz projeyle sayıları artacak damızlıklar aile işletmelerine uygun maliyetle verilecek. Böylece yerli üreticimizin damızlık ihtiyacını kamu güvencesiyle karşılamış olacağız" ifadelerine yer verdi.