AĞAÇLARIN ERKEN ÇİÇEK AÇMASI ÜRETİCİYİ ENDİŞELENDİRİYOR

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ağaçların uyku dönemini sağlıklı geçirmeyip erken çiçek açması, meyvede sıkıntı yaşanması endişesini doğuruyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, 2024 yılı Ocak ayı, son 53 yılın en sıcak Ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte Denizli'de meyve ağaçları şubat ayında çiçek açarken, bazı bölgelerde meyveye duranlar oldu.

AĞAÇLAR MEYVEYE DURDU

Kış mevsiminin ılıman geçmesi ve ağaçların uyku dönemini tam olarak yaşamadan erken çiçek açması, muhtemel soğuklarda meyvelerin zarar görmesi endişesini doğuruyor. Ağaçların uyku dönemini sağlıklı geçirmeyip erken çiçeklenmesi ve meyveye durmasından dolayı yaşanacak soğuklarda zarar görmesi, meyve üretimini etkileyecek.

Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, bordo bulamacının ağaçların uyanmasını geciktireceğinden dolayı meyve çiçeklerinin soğuk ve dondan korunmasına da destek verdiğini belirterek, ileriki günlerde yaşanacak muhtemel soğuklarda meyve ağaçlarının etkilenmemesini diledi, yetiştiricilerin dikkatli olmasını istedi.