HONAZ KİRAZINDAN SONRA BİR ÜRÜN DAHA COĞRAFİ İŞARETLEME ALIYOR

Honaz’da 2021 yılında coğrafi işaret tescilini alan kirazdan sonra kurutulmuş cennet hurması için de çalışmalar başladı. Başvuruların hazırlanması için bir bilişim ve danışmanlık firması ile sözleşmeler imzalandı.

Denizli ve yurt çapında cennet hurması yetiştiriciliğinde adından söz ettiren Honaz İlçesi’nde yaklaşık 12 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Yılda yaklaşık 40 bin ton cennet hurmasının üretiminin yapıldığı Honaz’da 800 ile bin ton arasında cennet hurması ihracatı da yapılıyor. Ürün, aynı zamanda kurutularak da satılıyor. Hasat sonrası kurutulan cennet hurması, başta Almanya ve İngiltere olmak üzere yurt dışından talep görüyor. Yılda yaklaşık olarak 150-200 ton arasında ihracatının yapıldığı kurutulmuş cennet hurması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusu için çalışmalar başladı.

HONAZ KİRAZINDAN SONRA BİR ÜRÜN DAHA COĞRAFİ İŞARETLEME ALIYOR

SÖZLEŞME İMZALANDI

Kurutulmuş cennet hurmasının coğrafi işaret tescil başvurusu için Netravart Bilişim ve Danışmanlık firmasıyla hizmet sözleşmesi imzalandı. Honaz Kaymakamı Serkan Kaya’nın da katıldığı imza töreninin ardından konuşan Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, “Kaymakamımız Serkan Kaya himayelerinde Honaz Ziraat Odamızın destekleri ile şimdi coğrafi işaret sırası Honaz cennet hurması kurusunda. Honaz kirazı coğrafi işaretinden sonra ikinci ürünümüz olan kurutulmuş cennet hurması için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda Netravart Bilişim ve Danışmanlık firmasıyla hizmet sözleşmesi imzalandı. Ülkemize Denizlimize ve Honaz’ımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

HONAZ KİRAZINDAN SONRA BİR ÜRÜN DAHA COĞRAFİ İŞARETLEME ALIYOR

“PAKETLEME YAPILIRSA ÇOK GÜZEL OLUR”

Cennete hurması kurusunun önü açık bir ürün olduğunu ifade eden Başkan Yelek; “Kurulmuş olarak paketleme yapılırsa çok harika olur. Cennet hurmasının geleceği açık. Kurutulmuş cennet hurmasını aynı zamanda yurt dışına da gönderiyoruz” diye konuştu. Öte yandan yılda 15-16 bin ton kiraz üretiminin yapıldığı Honaz’da 2019 yılında ‘Honaz Kirazı’ olarak coğrafi işaret tescil başvurusu yapılmıştı. Başvuru, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’nca kabul edilmişti.

HONAZ KİRAZINDAN SONRA BİR ÜRÜN DAHA COĞRAFİ İŞARETLEME ALIYOR