DENOLDER’DEN AMATÖR VE SPORTİF AVCILARA UYARI
Denizli’de üreme dönemi başlayan sazan ve yayın balığı avcılığı için av yasağı başladı. Denizli Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Yalçın, “Sürdürülebilir avcılık için yasaklı dönemde av yasağına mutlaka uyulmalıdır” açıklaması yaptı.
1 Mart itibariyle iç sularda bazı türler için av yasakları başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tebliğine göre Denizli, Antalya, Aydın, Gaziantep, Adana, Hatay, İzmir, Kilis, Mersin, Muğla ve Osmaniye’de 31 Mayıs’a kadar üreme dönemindeki türler için yasak kararı alındı. Buna göre sazan, kadife, siraz, yayın ve tatlısu kefali avcılığı yapılamayacak.
Kentlerin iklim şartlarına göre alınan yasak kararı illere göre değişkenlik gösteriyor. Denizli’ye yakın kentler olan Uşak, Burdur, Isparta, Afyon, Kütahya ve Balıkesir gibi şehirlerde ise yasaklar 15 Mart – 15 Haziran tarihleri arasında uygulanacak. Yasak dönemler kentlere göre kademeli olarak 15 Ağustos tarihine kadar sürecek.
SÜRDÜRÜLEBİLİR AVCILIK İÇİN YASAKLARA UYALIM
Denizli Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Derneği (DENOLDER) Başkanı Mustafa Yalçın, amatör ve sportif avcılara seslenerek yasak dönemde kurallara uyulması çağrısı yaptı. Sürdürülebilir avcılık ve türlerin popülasyonlarının zarar görmemesi amacıyla alınan yasak kararının doğanın nefes alması için önemli bir fırsat olduğunu belirterek; “Amatör ve sportif avcılar her zaman doğaya saygılı olmuşlar ve kurallara uymuşlardır. Önümüzdeki en büyük sorun su kaynaklarımızın süratle kirleniyor olması ve kaçak yollarla ticari avcılık yapan kural tanımazlardır. Yasak, kural tanımayan bu kişilere karşı devletimizin ilgili birimleri mücadelesini sürdürmekte, bizler de amatör ve sportif balıkçılık dernekleri olarak bu mücadelenin bir parçası olmaya çalışmaktayız. Sürdürülebilir avcılık için bu sporun gelecek nesillere de aktarılabilmesi için sucul yaşamın korunması büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla her yıl düzenli olarak üreme dönemlerinde alınan yasak kararına herkesin uyması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
DOĞAYI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ
Amatör ve sportif avcıların meralarda karşılaştığı en büyük sorunun insan kaynaklı kirlilik olduğunu hatırlatan Yalçın, “İç sularımız sadece amatör ve sportif avcılar tarafından değil aynı zamanda doğanın güzelliklerinden faydalanmak isteyen herkesi kendisine çekiyor.
Meralarda gördüğümüz en büyük sorun insanların başta çöpleri olmak üzere oluşturdukları kirliliktir. Amatör avcılar gittikleri meralarda kendi çöplerini bırakmadıkları gibi, bulundukları alanlarda temizlik de yapıyorlar. Her avlaktan torbalar dolusu çöpler toplanarak yerel yönetimlerin belirttiği bertaraf ünitelerine bırakılıyor. Halkımızdan isteğimiz vakit geçirdikleri bu güzel alanlarda çöplerini bırakmamalarıdır. Ülkemizde doğal yaşam için en büyük tehdidin kirlilik sorunu olduğu unutulmamalıdır.
Diğer yandan serbest dönemlerde kural tanımayan, yasaklı ekipman ve yöntemlerle sucul yaşama müdahale eden herkesin karşısında olduğumuzun bilinmesini isteriz” diye konuştu.